Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As begraven in een bestaand graf


12 november 2019

Vraag nummer: 59196

Geachte heer Van der Putten,

Mijn schoonvader is onlangs overleden en gecremeerd. Mijn schoonmoeder heeft bedacht dat zij de as van hem thuis wil bewaren. Als zij t.z.t. ook is overleden, wil ze ook worden gecremeerd. ze wil dat de kinderen dan de as van beiden begraven in het graf van haar ouders.

Creatief als ik ben dacht ik: we kopen een plant, graven daarvoor een gat in het graf dat iets te diep is. We stoppen daar de as in (zonder urn) en planten de plant er boven op. Mag dit, of maken we ons daarmee schuldig aan grafschennis? We graven uiteraard geen halve meter diep.

met vriendelijke groeten,

X

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Niet op elke begraafplaats is het toegestaan om as te verstrooien en as te begraven. Voordat u as wilt verstrooien of begraven, behoort u dus met de administratie van de begraafplaats contact op te nemen of het wel mag. Sommige begraafplaatsen wensen om religieuze redenen niet de verstrooiing of bijzetting van as. Sommige begraafplaatsen willen alleen een verstrooiing op het strooiveld.

Het begraven van 'losse' as, zonder omhulsel, is een vorm van verstrooien.

Begraafplaatsen willen vaak ook registreren wiens as bij hen verstrooid is, net zoals men wil weten wie bij hen begraven is. Soms is men uit hoofde van een vergunning voor de verstrooiing van as verplicht om de aantallen te registreren. Men wil ook later kunnen zeggen als (verre) nazaten er naar informeren, wiens as verstrooid of bijgezet is.

Als er as mag worden verstrooid of begraven, is het meestal zo dat de begraafplaats daar ook een (meestal bescheiden) tarief voor vraagt. Ook een begraafplaats kan niet van de lucht leven en heeft inkomsten nodig om kosten te dekken.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'As verstrooien'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >