Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanwezig zijn bij asverstrooiing


13 april 2016

Vraag nummer: 45840

Wij zijn een gezin van 3 broers en 3 zussen. Onze moeder en tweede vader zijn vorig jaar kort na elkaar gestorven. Met twee zussen is onenigheid over de nalatenschap. Onze ouders hebben aangegeven de as te willen verstrooien. De as is bij de broer die opdracht heeft gegeven voor de crematie. De twee zussen, waarmee wij een conflict hebben, hebben aangegeven misschien bij de asverstrooiing aanwezig te willen zijn. Wij vragen ons af in hoeverre wij, wettelijk verplicht zijn, daar in mee te moeten gaan? In ieder geval zullen de meeste van ons, dan met pijn in het hart, verstek laten gaan. Wij willen hen wel tegemoet door 2/6 van de as aan hen beschikbaar te stellen, zodat zij dat zelf kunnen verstrooien. Ik hoor graag van u.

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is inderdaad een lastige situatie.

U bent niet wettelijk of anderszins juridisch verplicht om alle kinderen uit te nodigen voor de verstrooiing van de as. Dus de andere 4 kinderen kunnen besluiten om de 2 zussen niet uit te nodigen en dan alle as met z'n 4-en te verstrooien.

Het kan in de gegeven omstandigheden inderdaad ook best een optie zijn om de zussen aan te bieden een deel van de as te geven, zodat zij een eigen verstrooiing kunnen organiseren.

Het kan ook een afweging zijn om misschien 1 of 2 jaar te wachten met de verstrooiing, als de kans bestaat dat de verhoudingen dan weer zijn genormaliseerd, of althans er geen hele grote spanningen meer zijn zoals die er nu blijkbaar zijn. Maar als dat niet te verwachten is, heeft het weinig of geen zin de plechtigheid uit te stellen.

U hebt met 4 kinderen nu de macht om de as te verstrooien. Wettelijk mag dat zonder meer. U voert de wens van de overledenen uit. Er is geen verplichting bij uitvaartplechtigheden of herdenkingsplechtigheden alle verwanten uit te nodigen.

Ik vind het in deze omstandigheden wel fair van u om de twee zussen 2/6e deel van de as te geven.

Je kunt er eindeloos over dubben, want alles heeft voors en tegens. Bij alle genoemde opties is het zo dat niemand het verwijt kan krijgen onwettig of illegaal gehandeld te hebben.
Ik denk dat u met uw 4-en gewoon een knoop moet doorhakken. Ik zou er niet al te lang mee wachten, want onduidelijkheid brengt onrust.
U kunt dan ook laten meewegen wat u vermoed dat uw ouders gewenst zouden hebben, in deze situatie. Dat de 2 andere zussen helemaal worden buitengesloten of de gelegenheid krijgen zelf een 'eigen' deel van de as te verstrooien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >