Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Moet/ mag een grafakte van een algemeen graf ondertekend worden door de gemeente?

22 januari 2020

Vraag nummer: 59808

Geachte heer Van der Putten,

Wanneer er een begrafenis plaatsvindt waarbij de opdrachtgever de gemeente is, mag de gemeente dan weigeren om de grafakte van het algemeen graf te ondertekenen? Of heeft de grafakte in zo'n geval geen toegevoegde waarde?

Met vriendelijke groet,
A.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U bent een niet-gemeentelijke begraafplaats. Onderdeel van de uitgifte van een plek in een algemeen graf op uw begraafplaats is dat de opdrachtgever van de uitvaart een overeenkomst aangaat voor de gebruiksrechten van het graf. Die overeenkomst dient de opdrachtgever te ondertekenen. Anders is er geen overeenkomst en kan er niet begraven worden.

Of de opdrachtgever van de begraving en de 'huurder' van de ruimte in het algemeen graf een particulier is, een bedrijf of de gemeente, maakt in deze situatie op uw begraafplaats geen verschil.

Ik begrijp wel dat men bij de gemeente aarzelt, omdat men bij een begraving in een algemeen graf op de eigen gemeentelijke begraafplaatsen geen grafruimte aan zichzelf uitgeeft. En daar geen papieren over opstelt. Dat zou onzin zijn. Je gaat met jezelf geen overeenkomst aan.
Maar de gemeente en uw begraafplaats zijn niet dezelfde partij, dus moeten juist wel een gebruiksovereenkomst (= grafakte) aangaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder