Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Jaar wachten met monument verwijderen?

3 januari 2020

Vraag nummer: 59648

Geachte heer van der Putten,
Ik ben beheerder van een kerkhof en heb hier een familie die niks meer van het graf wil weten of doen.
Het gaat om een neef van hun, de grafrechten zijn verlopen en willen er dus niks meer van weten, de rechthebbende is ook overleden, er zijn ook geen nabestaanden meer. Moet ik dan toch nog één jaar 'n formulier aan het monument plakken om het na dat jaar de steen te kunnen laten verwijderen.
Met vriendelijke groet,
Louis Huijs

Antwoord:

Geachte heer,

Ik neem aan dat u de vraag stelt, omdat er een voorschrift over in het beheersreglement van uw begraafplaats staat. Dat is bij veel begraafplaatsen het geval.

Hoe ver dat voorschrift reikt, hangt af van de vraag hoe een en ander geformuleerd is. U mag mij een kopie van het reglement sturen, dan kan ik dat voor u bekijken.

U mag er niet van uitgaan dat een deel van de familie voor de gehele familie praat. Een uitspraak als "Er zijn geen nabestaanden meer" heeft vaak weinig waarde, omdat men vaak niet weet of er andere (achter)neven of nichten zijn en wat die zouden vinden.

In het algemeen is het verstandig om de procedure in het reglement te volgen, als u die hebt, zodat later niemand het verwijt kan maken dat dat niet gebeurd is.

Als u die procedure overdreven vindt - wat ik mij overigens goed kan voorstellen - dan moet u niet de procedure niet volgen, maar eerst het reglement wijzigen en de procedure schrappen.

Zie relevante vragen in de subrubrieken 'Grafsteen / monument' en 'Verordening / reglement'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder