Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Inleveren oude grafakte?


15 juli 2020

Vraag nummer: 61213

Bij een verlenging van een grafrechten of wijziging van een rechthebbende , moet dan de oude grafakte ingeleverd worden? Vaak krijgen wij te horen “niet meer te vinden”. Is het verstandig om in de tekst van de grafakte op te nemen “Hiermee komen alle voorgaande akten van grafuitgifte te vervallen”

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, de oude grafakte hoeft nooit ingeleverd te worden, tenzij het om een akte gaat die als een document ‘aan toonder’ fungeert. Ik ken nog maar 1 begraafplaats in Nederland waar dat nog geldig is. Voor nieuwe uitgiften van graven op die begraafplaats is dat niet meer geldig. Wat op alle niet-gemeentelijke begraafplaatsen moeten grafrechten door middel van een overeenkomst in tweevoud worden gevestigd. Of verlengd. Een eenzijdig afgegeven akte is niet meer functioneel, want bindt de tegenpartij niet.

Bij verlenging van grafrechten speelt dat de oude akte is verlopen. Dat zal dan ook in de tekst staan: dat het een recht tot een bepaalde datum was. Daar kan dus niemand na die datum rechten aan ontlenen.

Bij een wijziging van de rechthebbende verandert het grafrecht niet, alleen de persoon die over het recht beschikt. Er is dus geen reden voor een inhoudelijk andere akte. Het recht wordt meestal overgeschreven als de vorige rechthebbende overleden is. Het ‘risico’ dat een overledene nog aanspraak maakt aan de hand van een oude akte lijkt mij te verwaarlozen.

Ik zie ook geen reden om in een grafakte op te nemen dat voorgaande aktes vervallen zijn. Dat blijkt vanzelf uit het bestaan van de akte.

Juridisch gezien is het niet wenselijk om onnodige dingen dubbel te regelen. Juist dat geeft soms verwarring.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over het aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >