Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen termijn genoemd in grafakte


12 juli 2018

Vraag nummer: 55637

Geachte heer Van der Putten,

De rechthebbende van een graf heeft een akte, waarin geen termijn voor het graf wordt genoemd. Hij is er stellig van overtuigd om (daarom) een graf voor onbepaalde tijd te hebben.
Klopt dat?
Onze begraafplaats heeft nooit graven voor onbepaalde tijd uitgegeven.

Antwoord:

Geachte heer,

Juridisch is het zo dat degene die iets stelt, eist of beweert, dat moet bewijzen.
De rechthebbende die meent een grafrecht voor onbepaalde tijd te hebben, moet dat bewijzen.
Dat er op een grafakte geen termijn staat, betekent niet dat het om een graf voor onbepaalde tijd gaat. Een graf is namelijk alleen voor onbepaald tijd uitgegeven, als dat ook met zoveel woorden op de grafakte staat.

Vaak is het zo dat als er geen termijn op een grafakte staat, dat het om een algemeen graf gaat, waar helemaal geen rechten op gevestigd zijn. Er mag alleen begraven worden en het gebruik van het graf vervalt na de termijn van grafrust van 10 jaar.

Als er geen termijn staat, betekent dat soms dat het om een regeling gaat met een termijn die ter plaatse tussen partijen bekend was. De akte werd wel vaker opgemaakt door een koster of een administrateur die het opnemen van dat soort details niet zo belangrijk vond, omdat iedereen dat toch wel wist.

U bent van een RK begraafplaats. Ik kan ook nog opmerken dat op RK begraafplaatsen bijna nooit graven voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven. Dat was geen praktijk en het stond ook niet in oude model-reglementen van bisdommen. Het was heel zeldzaam en zo ja, dan ging het meestal om grote keldergraven van het patriciaat. Niet voor doorsnee graven.
Graven voor onbepaalde tijd is eigenlijk een typisch protestants fenomeen. Je zag het wel veel op oudere protestantse begraafplaatsen.

Maar juridisch is het heel simpel: als de rechthebbende geen akte heeft waarop staat dat het om een graf voor onbepaalde tijd gaat, dan is het geen graf voor onbepaalde tijd.

Ik heb in het verleden wel eens dit soort zaken uitgezocht, zowel voor begraafplaatshouders als voor rechthebbenden. Dan kun je kijken naar een beheersreglement, naar aktes van andere graven op die begraafplaats, tarieflijsten, de uitvoering van het graf(monument) en de locatie van het graf op de begraafplaats ('duur' grafvak of niet). Ik heb het in ruim 3 decennia nog nooit meegemaakt dat achteraf bleek dat een akte zonder een termijn eigenlijk een graf voor onbepaalde tijd was.
'Onbepaalde tijd' staat altijd op de akte, of het is niet zo.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >