Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Eigenaarschap kerkhof

30 april 2020

Vraag nummer: 60614

Geachte heer Van der Putten,

Sinds enige jaren ben ik beheerder van het kerkhof bij de kerk.
Kunt u mij vertellen wie de eigenaar is van het kerkhof?
Onze kerk is overgegaan in de regiovorming. Voorheen was er een parochiebestuur, maar nu heeft de kerk een locatieraad en de regio een regiobestuur.
Is de locatieraad nu eigenaar ipv het voormalige parochiebestuur, of is het eigenaarschap 'zo maar" overgegaan naar het regiobestuur?

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Antwoord:

Geachte heer,

Wie eigenaar is van de grond van het kerkhof, kunt u nagaan bij het kadaster. Hoogstwaarschijnlijk is dat de voormalige parochie. Als parochies fuseren, is de nieuw gevormde parochie de nieuwe eigenaar. Die nieuwe parochie zal een nieuwe naam hebben, maar in het kadaster zal dat niet worden aangepast.

Ik ben niet goed thuis in de regelingen van de RK kerk, maar ook de nieuwe parochie zal een parochiebestuur hebben. Die is dan bevoegd om als eigenaar te beslissen over het kerkhof.

Ik kan me ook wel voorstellen dat er misschien tijdelijk meer vage constructies zijn, met samenwerkingsverbanden en federatiebesturen e.d. Maar juridisch is de parochie de eigenaar.

Ik kan me ook voorstellen dat er binnen een nieuwe grote parochie wel afspraken worden gemaakt over de taken en verantwoordelijkheden van locatieraden en regiobesturen. Dat is dan een interne werkafspraak, lijkt mij.

Juridisch lijkt het mij heel simpel. Er is altijd een parochie. Dat kan een oude parochie zijn die samenwerkt met anderen. Of een nieuwe grotere parochie die misschien taken en bevoegdheden delegeert. Maar de parochie is en blijft altijd de eigenaar, ongeacht of die oud of nieuw is.
Je moet dus altijd goed kijken of de oude parochie is opgeheven of niet. En welke er voor in de plaats is gekomen.

Als u twijfelt kunt u de parochie natuurlijk om duidelijkheid vragen. En anders het bisdom.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder