Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbenden komen niet tot een oplossing over een gedenksteen op de graven


15 september 2021

Vraag nummer: 63577

Jaren geleden is er een dubbelgraf (2 enkeldiepe graven, ik noem ze even graf a en graf b) uitgegeven. Op de twee graven staat 1 gedenkteken die bedoeld is voor beide graven.
Eerst was er één rechthebbende op de graven. Maar op dit moment is er een rechthebbende geregistreerd op 1 graf a en nog weer een andere rechthebbende op graf b.
Beide rechthebbenden zijn aangeschreven voor het verlengen van de grafrechten. Nu wil de ene partij van het graf a de grafrechten omzetten van bepaalde tijd naar onbepaalde tijd. De andere partij rechthebbende van graf b wil afstand doen van de grafrechten en heeft aangegeven de gedenksteen zelf te willen verwijderen.
Daar de gedenksteen destijds is geplaatst voor beide graven, kan de ene partij de gedenksteen niet zomaar verwijderen zonder overleg met de rechthebbende van het andere graf.
Door de gemeente is gevraagd om er samen uit te komen, daar de gedenksteen zal moeten worden aangepast naar de afmetingen van een enkel graf. Daar de familie niet op één lijn zitten, komt er geen reactie terug over hoe zij het nu gaan oplossen.
Wat kan de gemeente hierin nog verder doen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als u de beide rechthebbenden hebt gevraagd er samen uit te komen en er komt nog niets, zou ik gewoon wachten. En wel tot de datum dat de gebruiksrechten op graf b verlopen zijn.

Als het grafrecht verlopen is, ontstaat een juridisch nieuwe situatie. Dan is het van rechtswege (een 'chique' woord, dat gewoon 'automatisch' betekent) zo dat de gemeente eigenaar is geworden van het grafmonument voor het gedeelte dat op graf b ligt.
En dan is het ook zo dat de rechthebbende van graf a in overtreding is, want het grafmonument ligt deels naast zijn graf. Het moet natuurlijk keurig midden op zijn graf liggen.
U kunt de rechthebbende van graf a dan aanschrijven en sommeren om het gedenkteken dat deels op zijn graf ligt, of goed midden op het graf te laten leggen, of te laten verwijderen. Hij zal dan waarschijnlijk in overtreding zijn met de regels voor het plaatsen van grafmonumenten. U kunt dan de vergunning voor het grafmonument intrekken. Dan moet hij het monument verwijderen. Of met een andere oplossing komen.

Ik heb even naar de beheersverordening van de begraafplaatsen van uw gemeente gekeken. U hebt geen bepaling dat de grafrechten vervallen verklaard zouden kunnen worden wanneer er strijd met de verordening is. Ik adviseer altijd alle begraafplaatsen een dergelijke bepaling toe te voegen. Het is een goed drukmiddel om op te kunnen treden tegen onwenselijke situaties.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >