Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbende heeft afstand gedaan van het graf (maar bedenkt zich)


15 september 2021

Vraag nummer: 63576

Er is een dubbelgraf (2 enkeldiepe graven) uitgegeven en de termijn van de grafrechten zijn verlopen.
De rechthebbende is destijds aangeschreven en heeft schriftelijk kenbaar gemaakt afstand te doen van deze graven. Rechthebbende heeft hiervan ook een bevestiging gehad en dat de gemeente de steen zal verwijderen van de graven en de gedenksteen is inmiddels ook verwijderd. Door schriftelijk afstand te doen van de graven is het grafrecht weer teruggegaan naar de gemeente.
De voormalige rechthebbende wil nu graag de graven weer verlengen vanaf de datum dat de grafrechten afliepen en t.z.t. daarin worden begraven. Mag de gemeente deze graven weer opnieuw toewijzen aan de voormalige rechthebbende?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De gemeente mag graven opnieuw uitgeven aan de voormalige rechthebbende. Een nieuwe uitgifte is aan de orde als de grafrechten verlopen zijn. De nieuwe uitgifte hoeft niet terug te gaan tot de datum waarop de rechten verlopen zijn. De nieuwe uitgifte kan vandaag of morgen ingaan.

Als de grafrechten nog niet verlopen waren, had de rechthebbende ook gewoon kunnen laten weten het aanbod voor de verlenging alsnog te aanvaarden. Zolang de datum van afloop van het recht niet gepasseerd is, kan iemand zich gewoon bedenken.

Nog even wat juridisch geneuzel van mijn kant.
Ik vind het niet fijn als beheerders of de administratie van een begraafplaats termen gebruiken die verwarrend zijn.

Als iemand geen gebruik maakt van de mogelijkheid om een gebruiksrecht op een graf te verlengen, is het niet zo dat hij afstand doet van een graf. Afstand doen is iets anders dan niet verlengen. Stel dat de rechten op deze graven op 1 juli verliepen. Dan bleef het grafrecht in stand tot en met 30 juni. Maar als iemand afstand doet van de graven op 15 augustus vorig jaar, dan vervalt het grafrecht op 15 augustus vorig jaar.
Maakt dat verschil? Ja. Want in het eerste geval mag de grafsteen pas na 1 juli worden geruimd en in het andere geval al op 16 augustus vorig jaar. En in het eerste geval was iemand verplicht om nog jaarlijks onderhoud van 2021 te betalen en in het tweede geval niet. In het eerste geval had iemand nog tot 1 juli tijd om zich te bedenken. En in het tweede geval zou het graf al geruimd kunnen zijn en aan iemand anders uitgegeven kunnen zijn.
'Afstand doen' van een graf gebeurt tijdens een lopende termijn en breekt die voortijdig af. Bij het niet verlengen van het grafrecht zit je de lopende termijn uit.

Een ander puntje is, dat als een graf niet verlengd wordt, het grafrecht niet 'terug gaat' naar de gemeente. Het is niet zo dat de gemeente dan de nieuwe rechthebbende van het graf wordt. Als het grafrecht niet verlengd wordt, vervalt het. Het bestaat dan niet meer.

Het is ook niet zo, dat als op een begraafplaats op de ene helft graven liggen en op de andere helft nog niet, dat op de graven die nog niet uitgegeven zijn, al grafrechten rusten en dat de gemeente die rechten heeft. Er bestaan dan gewoon nog geen rechten. De rechten worden pas gemaakt op het moment van uitgifte van het graf. De gemeente heeft ze niet op voorraad. En voegt ze niet na afloop aan de voorraad toe. Ze bestaan dan niet meer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >