Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onderzoek in graf naar houtsoort kist


24 december 2015

Vraag nummer: 44657

Een rechthebbende heeft zijn moeder 6 jaar geleden laten begraven in een particulier 1-diep graf. Hem is destijds een eikenhouten kist verkocht. Daar waren vanzelfsprekend de kosten ook naar.
Maar toen meneer onlangs het graf van zijn moeder bezocht en hij op het graf stapte, zakte hij minstens 30 cm het graf in. Nu vermoedt hij dat de kist van ander materiaal is.
De grafdelver heeft gepeild en geconstateerd dat het verzakken inderdaad naar aanleiding is van het inzakken van de kist.
Nu heeft meneer gevraagd of hij mag (laten) onderzoeken of de kist inderdaad van ander materiaal is dan van eikenhout. Zijn voorstel is om daar een camera voor te gebruiken en daarmee het graf in te gaan of een monster te nemen. Hoe hij dat wil realiseren is ons een vraag maar wij vragen ons nog meer af of dit is toegestaan? Met de term 'minimaal tien jaar grafrust' in gedachten niet.
Maar zoals u op uw site ook al aangeeft is dit een term die in de Wet op de Lijkbezorging niet is terug te vinden. Artikel 29 van de Wlb zegt iets over het opgraven met toestemming van de burgemeester maar dat is niet aan de orde, evenmin als Artikel 30.
Wat kunnen wij meneer hierop antwoorden?

We zien uit naar uw antwoord.

XX
Beheerder gemeente Xxxx

Antwoord:

Geachte heer,

Er bestaat wettelijk geen mogelijkheid om in een graf te kijken of de opdrachtgever van de uitvaart niet een miskoop heeft gedaan. Het is gewoon verboden. En het blijft verboden zolang het graf bestaat. Er is geen mogelijkheid van ontheffing van dat verbod.

In zaken waarin een bijzonder belang speelt, zoals het uitnemen van DNA van een overledene om een verwantschap vast te kunnen stellen, gebeurt dat op basis van een rechterlijk vonnis en soms ook met een vergunning ex artikel 29 Wlb. Dat laatste, omdat je dan nog kunt redeneren dat er een gedeeltelijke opgraving van lichaamsmateriaal plaatsvindt.

Het kunnen constateren of de uitvaartverzorger wel verkocht heeft wat hij gezegd heeft verkocht te hebben, is geen bijzonder belang. De overledene wordt ook niet geheel of deels opgegraven. Dan is het openen van het graf gewoon grafschennis zoals bedoeld in het Wetboek van Strafrecht.

Maar ik denk dat uit de feiten die in uw vraag worden genoemd, ook al conclusies getrokken kunnen worden. Van een kist van spaanplaat of een zachte houtsoort, zou waarschijnlijk al na 6 of 12 maanden het deksel in kunnen zakken. Dat het deksel van de kist in dit graf het pas na 6 jaar begeeft, geeft al aan dat het om een harde houtsoort gaat. Ook een eiken kist vermolmt in de grond, want de aarde is vochtig. Alleen in een droge kelder blijft een eiken kist decennia lang intact. Als een zijkant van een eiken kist wijkt, zakt een deksel ook deels naar beneden als iemand er op gaat staan.

De opdrachtgever kan zijn bedenkingen ook gewoon met de uitvaartondernemer bespreken. Zeer waarschijnlijk kan hij hem nog de bestelbon van de inkoop van de kist tonen. Ik meen dat dat soort zakelijke administratie voor de Belastingdienst 7 jaar moet worden bewaard.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE