Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafstenen eerder verwijderen na afstand graf (er zijn verschillen, pas op)


6 mei 2021

Vraag nummer: 62912

Wij gaan binnenkort weer grafstenen verwijderen. Sommige mensen hebben nu al afstand gedaan van een graf binnen het gebied waar de stenen verwijderd worden. We willen komende zomer aan de slag.
Van sommige stenen waarvan afstand is gedaan lopen de grafrechten tot na de zomer (t/m 31-12-2021). Mogen wij deze stenen komende zomer al verwijderen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De vraag is wat u onder 'afstand doen' verstaat.

Ik hoor regelmatig medewerkers van een begraafplaats zeggen dat als het grafrecht niet verlengd wordt, afstand wordt gedaan van het graf. Dat is een foute aanduiding. Die leidt tot verwarring en onjuiste conclusies.

Als de gebruiksrechten niet verlengd worden, loopt het recht na de termijn af.
Alleen als tijdens een lopende termijn door een rechthebbende (liefst schriftelijk) verklaard wordt dat het gebruik van het graf eerder kan stoppen, wordt afstand gedaan.

Als de grafrechten van graven niet verlengd worden, moeten de stenen blijven staan tot en met de laatste dag van de (af)lopende termijn.

Als het recht tot aan het einde van het jaar doorloopt en iemand aangeeft de gebruiksrechten niet te verlengen, mag je niet al in de zomer de grafsteen ruimen. Als een grafrecht afloopt op bijvoorbeeld 10 december, kan iemand op 9 december om 23.59 uur nog een berichtje sturen toch nog te willen verlengen. Dan mag het niet zo zijn dat de steen al weg is. Tot de laatste dag kan iemand altijd nog besluiten om de gebruiksrechten te verlengen. Of om het graf over te dragen aan een familielid, dat de rechten wil verlengen.

Alleen als echt tijdens een lopende termijn per direct afstand wordt gedaan van een graf en het grafrecht dus bewust 'tussentijds' eindigt, kan een grafsteen eerder worden geruimd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Themamiddag Financiën en Beheer van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de exploitatie en het beheer roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom het beheer en de financiën van de gemeentelijke begraafplaats.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >