Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht urnbijzetting (verplichting om te verlengen als rechten over 9 jaar aflopen?)


6 maart 2020

Vraag nummer: 60222

Geachte heer Van der Putten,

Bij een bijzetting van een urn in een nis waar nog 9 jaar recht op rust, is verlenging dan verplicht, daar er van grafrust eigenlijk geen sprake is? Helaas zegt de verordening hier niets over.

Misschien al eerder gevraagd, maar ik kan geen passend antwoord vinden...

Dank voor uw reactie,

PA

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De beheersverordening voor de begraafplaatsen van uw gemeente is inderdaad niet duidelijk. Bij een bijzetting moeten de grafrechten verlengd worden tot de wettelijke termijn van grafrust wordt gedekt. Maar voor een asbus geldt geen wettelijke termijn van grafrust; wel een termijn waarbinnen de asbus niet geruimd mag worden. Maar men kan ook altijd de bestemming van de as wijzigen in die zin dat men een bijgezette asbus mag laten opgraven of uitnemen en de as mag verstrooien, als de rechthebbende dat wenst. Dus heel absoluut is de termijn waarbinnen een asbus niet geruimd mag worden niet. De houder van een begraafplaats mag de asbus niet ruimen binnen de termijn van 10 jaar, maar de rechthebbende kan elke dag besluiten om de bestemming te veranderen.

Ik heb niet alleen naar de tekst van de beheersverordening gekeken, maar ook naar de toelichting. Bij sommige gemeenten heeft men daar ook een termijn voor asbussen uitgelegd, maar dat is hier niet het geval.

Dan kijk ik naar de Verordening lijkbezorgingsrechten. Ook die blinkt niet uit door duidelijkheid. Maar er zijn wel conclusies te trekken. De termijn waarvoor een graf nieuw wordt uitgegeven, is dertig jaar. Maar de tarieven voor verlengingen geven de indicatie door de hoogte van de tarieven, dat de verlengingen telkens voor 10 jaar zijn.
Je kan de rechten blijkbaar dus niet voor 1 of 5 jaar verlengen. Maar dat levert op zich geen verplichting voor verlengingen op.

Alles bij elkaar genomen, meen ik dat de rechthebbende van een nis niet verplicht kan worden om nu al de rechten op de nis te verlengen. De beheersverordening geeft dat niet voldoende duidelijk aan. Van de toelichting van de verordening wordt men niets wijzer. Aan de Verordening lijkbezorgingsrechten heeft men in dit kader ook niets.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >