Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betaling in termijnen


18 augustus 2020

Vraag nummer: 61377

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat men in termijnen wil betalen. Volgens onze legesverordening moet er volledig betaald zijn voordat het nieuwe grafrecht ingaat. Echter, soms komt het voor dat niet alle termijnen betaald zijn. Kunnen we dan het grafrecht laten vervallen en op welke manier?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik lees in de Verordening lijkbezorgingsrechten 2020 van uw gemeente niet dat de grafrechten volledig betaald moeten zijn voordat het nieuwe grafrecht ingaat. Ik lees alleen dat de rechten verschuldigd zijn bij de aanvang van het belastingtijdvak of, zo dit later is, bij de aanvang van de belastingplicht. Maar dat is iets anders dan dat ze volledig betaald moeten zijn.

De onroerende zaakbelasting op mijn woning is ook altijd verschuldigd per de situatie op 1 januari. Maar de belasting kan in de loop van het jaar betaald worden. Dat geldt voor grafrechten en onderhoudsrechten ook.

Iets anders is wat je als houder van de begraafplaats kunt doen als grafrechten of onderhoudsrechten of andere kosten niet of niet volledig betaald worden. Dan ga ik u even plagen, want dat zou u, maar zouden ook enkele van uw collega's die ooit cursus bij mij gevolgd hebben, moeten weten. Bij de behandeling van het VNG-model van een beheersverordening merk ik altijd op dat er een bepaling ontbreekt voor het geval rechthebbenden of andere aanvragers hun rekening niet (volledig) betalen. Dan moeten de grafrechten (tijdelijk) vervallen verklaard kunnen worden, is mijn advies. Een andere sanctiemogelijkheid heb je niet.

Een voorbeeld van een dergelijke bepaling staat in de subrubriek 'Verordening / reglement'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >