Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bemonsteren oorlogsslachtoffer


7 april 2021

Vraag nummer: 62698

Wij hebben een verzoek van de oorlogsgravenstichting ontvangen om een graf van een oorlogsslachtoffer te mogen openen en te bemonsteren. Het monster zal voor DNA onderzoek door Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) worden uitgevoerd. Onze vraag: in onze legesverordening moeten wij een bedrag heffen van € 2200,- wie krijgt hiervoor de nota? De oorlogsgravenstichting of de rechthebbende?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet op welk tarief in de Verordening lijkbezorgingsrechten u doelt. Ik heb even gekeken maar kon geen (ongeveer) met het bedrag corresponderende dienst vinden.

Maar los daarvan, hebt u de keus bij wie u aanslag lijkbezorgingsrechten neerlegt, want beide partijen zijn aanspreekbaar.
Zoals bij nagenoeg alle andere gemeenten in Nederland staat er ook bij u in artikel 3 van de Verordening lijkbezorgingsrechten: "De rechten worden geheven van degene op wiens aanvraag dan wel ten behoeve van wie de dienst wordt verricht of van degene die van de bezittingen, werken of inrichtingen gebruik maakt."
De aanvrager is de Oorlogsgravenstichting en de rechthebbende van het graf is "degene die van de bezittingen, werken of inrichtingen gebruik maakt".
U kunt kiezen. Of eerst met betrokkenen overleggen naar wie de rekening gaat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Themamiddag Financiën en Beheer van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de exploitatie en het beheer roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom het beheer en de financiën van de gemeentelijke begraafplaats.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >