Bel bij overlijden 088 - 848 82 27 (24/7) Eén telefoontje is voldoende, ook bij vragen of twijfel. Wij helpen je direct. 4,7 Bekijk de reviews

Alle gegevens van begraafplaats geven. Moet dat?

9 februari 2025

Vraag nummer: 69560

Een inwoner van onze gemeente vraagt de namen, grafnummers, geboorte- en overlijdens datums van alle personen die op het kerkhof te Xxxxxxx liggen.
Hij verwijst naar de openbaarheid van die gegevens in de wet od lijkbezorging.
Moeten wij daar aan meewerken? Of mag dat niet?
Hoe verhoudt zich dat met privacy wetten?

XX
gemeente YY

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In artikel 27 van de Wet op de lijkbezorging staat dat bepaalde gegevens moeten worden opgenomen in een register en dat die gegevens openbaar zijn.
De tekst van artikel 27 lid 1 luidt: "De houder van een begraafplaats houdt een register van alle daar begraven lijken, met een nauwkeurige aanduiding van de plaats waar zij begraven zijn."
lid 2 luidt: "Het in het eerste lid bedoelde register is openbaar."

Openbaar zijn betekent dat men die gegevens kan opvragen. Wat men kan opvragen zijn vragen als: is Jan de Vries geboren in 1913 bij u begraven? Maar niet dat men de complete administratie van de begraafplaats kan opvragen.

Men moet aangeven om welke overledene het gaat en om de vraag of die persoon daar begraven is (geweest), ja of nee, en zo ja, waar. Het gaat niet alleen om bestaande graven, maar ook om te weten of iemand er vroeger begraven is geweest, van wanneer tot wanneer, en op welke plek.
Men moet ook vertellen of het graf ooit geruimd is, dan wel of de overledene ooit is opgegraven.
Het kan zijn, in de loop van jaren, dat in een bepaald graf verschillende personen of families begraven zijn (geweest).

Een en ander wordt beschreven in mijn Handboek Wet op de lijkbezorging uit 1993 en mijn boek Begraving. Er zijn twee uitgaven, van 2000 en van 2007.

Het kernpunt is dat men gegevens van een bepaalde persoon kan vragen en geen afschrift van alle gegevens van iedereen in de administratie..

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Bel bij overlijden 088 - 848 82 27 (24/7)
Menu