Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zeggenschap over aanwijzing als historisch graf


12 april 2016

Vraag nummer: 45820

Indien de gemeente een graf als historisch graf wilt aanwijzen, maar de rechthebbende of een belanghebbende (na verstrijken van de grafrechten) hebben hier om hen moverende redenen bezwaar tegen. Wie trekt dan aan het kortste eind?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat kan ik zo natuurlijk niet zeggen. Dat hangt van het soort aanwijzing of en wat daar de gevolgen van zijn. Een belanghebbende, dat kan zijn een rechthebbende maar kunnen ook andere personen zijn, kan bezwaar maken.

Gaat het om een aanwijzing door het plaatsen op een lijst van historische graven als bedoeld in artikel 24 van de beheersverordening? Dan is onduidelijk wat de strekking is en wat rechten en plichten van belanghebbenden zijn.
Je mag aannemen dat tegen een besluit van de raad om een bepaald graf aan te wijzen, bezwaar kan worden gemaakt.

Als het gaat om een aanwijzing in het kader van de gemeentelijke Erfgoedverordening, is al wat duidelijker wat de gevolgen kunnen zijn en hoe het met beroepsmogelijhkheden zit.

U vraagt wie aan het kortste eind trekt. Dat weet ik niet. Bij elk besluit speelt de vraag of de procedure juist gevolgd is. En vervolgens wat de inhoudelijke argumenten zijn; dat geldt voor beide partijen. Ik ken uw argumenten niet en kan ook niet bedenken wat belanghebbenden er tegen in kunnen brengen.

Maar ik zou niet zo bang zijn om een besluit te nemen. Als u als gemeente vindt dat het nuttig, verstandig etc. ins om een bepaald graf als historisch argument te bestempelen, dan moet u dat besluit gewoon nemen. En dan maar zien wat er van komt. En stel dat een belanghebbende het er niet mee eens is en dat zijn argumenten overtuigend zijn, dan kunt u het besluit weer intrekken of veranderen. Of niet.

Als u een goed verhaal met een doordacht besluit hebt, hoeft u zich niet te schamen als u in een eventueel bezwaar of beroep misschien toch onderuit gaat. Bezwaar en beroep zijn soms toch een beetje geluk of pech. Als je bang bent om te verliezen zul je ook nooit kunnen winnen. De winnaar behoort bescherming en behoud van erfgoed te zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE