Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Voorwaarden eigen graf veranderen


22 oktober 2009

Vraag nummer: 7001  (oude nummer: 14143)

Mijn moeder betaalt al jaren voor een eigen graf in de gemeente Zwolle. In het graf liggen haar vader en moeder begraven en zij wil, als de tijd daar is, als derde bij hen begraven worden. Zij betaalt ook voor dit graf. Nu heeft de gemeente Zwolle haar laten weten dat op de betreffende begraafplaats de bepalingen zijn veranderd. De graven zijn te klein voor de huidige tijd. Ze mag nog wel bij haar vader en moeder gevoegd worden als ze zichzelf eerst laat cremeren of ze mag op een andere plek op de begraafplaats begraven worden. Mag dit zomaar? Mijn moeder is 81 en ca 1,60 lang. Zij kan dit niet begrijpen!

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een verandering van bepalingen in de beheersverordening van een begraafplaats kan het recht om in een bepaald graf begraven te worden niet beperken.
Alleen door sluiting van de begraafplaats kan het recht om te begraven beeindigd worden.

Overigens begrijp ik de problemen op hele oude begraafplaatsen wel. De formaten van de graven zijn te kort en te smal naar huidige maatstaven. Men heeft soms moeite om met graafmachines bij een graf te komen omdat paden te smal zijn of soms geheel ontbreken. En materialen zoals een bekisting voor een te graven graf zijn voor bredere graven. Men graaf dan bij wijze van spreke in 3 graven, om 1 graf te delven.
Of een overledene kort of mager is, doet er weinig toe. De kisten en het materiaal om te begraven zijn standaard.

Uw moeder kan hier tegen in gaan en bezwaar maken. Maar als de gemeente niet toegeeft, moet ze haar recht via de rechter zien te halen en dat is waarschijnlijk een kostbare zaak.

Ik begrijp dat uw moeder zich wel in een nieuw graf op dezelde begraafplaats kan laten begraven. Misschien is dat wel een oplossing, namelijk dat uw moeder een nieuw graf krijgt en dat de stoffelijke resten van haar ouders ook naar dit nieuwe graf worden overgebracht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE