Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verordening wijzigen om het schudden van graven voor onbepaalde tijd te stoppen


24 november 2004

Vraag nummer: 3501  (oude nummer: 5020)

De vraag is:
De gemeente Wxxxx heeft in het verleden graven uitgegeven voor onbepaalde tijd. Ingevolge de verordening mogen hierin 2 lijken in worden begraven. De laatste jaren blijkt het de gewoonte te worden dat de nabestaanden/rechthebbende verzoekt om de overblijfselen na de grafrust periode dieper te zetten zodat er weer 2X in dit graf kan worden begraven.
Wij vinden dat dit nooit de wens kan zijn geweest van de vroegere overledenen en dat deze gang van zaken voor nabestaanden wel een heel goedkope manier is om te worden begraven.
Wij vinden dat indien de nabestaanden dit willen een graf kan worden geschud zodat er weer in kan worden begraven maar dat van de datum van deze nieuwe begraving een nieuwe uitgifte van het graf ontstaat volgens de nieuwe regeling voor een periode van 20 jaar.
Wij willen de verordening hierop laten aanpassen.
Wat kan u ons hierin adviseren.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer,

Dat uw gemeente vindt dat dit nooit de wens kan zijn geweest van de vroegere overledenen, lijkt mij in het geheel geen relevante overweging in dit soort zaken. Want waarschijnlijk is het zo dat toen deze graven werden uitgegeven, deze mogelijkheid bestond en dat betrokkenen dus wisten dat dit kon gebeuren. Als ze dat per se niet zouden willen, dan hadden ze maatregelen kunnen nemen. Door dit bijvoorbeeld als last voor hun erven in een testament neer te leggen, of door een stichting op te richten tot beheer van het graf die de opdracht had om het graf niet te laten schudden, of door het graf te laten sluiten, een optie die vroeger wel in verordeningen stond maar nu in strijd met de wet is. En als mensen dat niet gedaan hebben, is het wat vreemd als de gemeente nu meent dat ze het eigenlijk wel gewild zouden hebben. Als u op deze grond de verordening verandert durf ik een aardige weddenschap aan dat de kwestie de eerste de beste keer dat die bij de rechter komt, sneuvelt.

Wat uw gemeente wil, is het opheffen van de mogelijkheid om te schudden. Om kort doch duidelijk te zijn: dat kan niet.
Als het recht vroeger is verleend, kan het niet zomaar worden afgenomen. Zie diverse andere vragen in de sub-rubriek Graf ruimen en wellicht ook in de rubrieken Eigen graf of Verordening. Ik weet het zo even niet precies uit het hoofd maar er zijn wel een dozijn andere vragen over.

Het aanpassen van de verordening helpt alleen voor nieuwe graven: daarvan kan worden bepaald dat ze niet meer geschud mogen worden. Maar de oude rechten zijn onaantastbaar.
Ik zou in ieder geval een start maken door nieuwe graven dit recht niet meer te geven.

Het enige dat nog mogelijk is, het het schudden te ontmoedigen door er een (heel) hoog prijskaartje aan te hangen. Je kunt het niet verbieden, maar je kunt het wel zo duur maken dat bijna niemand het meer wil. Ik ken een gemeente die voor het schudden van een 3-persoons graf maar liefst euro 6.000,- vraagt. Kijk, dat houdt wel een paar mensen tegen. Kunt u ook doen. Het vaststellen van tarieven staat u(w raad) vrij.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

PS Een laatste ingeving.
Het is toch wel zo dat er in uw verordeningen stond dat graven geschud mochten worden? Als dat er nooit gestaan heeft en er bij uw gemeente alleen een gewoonte is ontstaan om het toe te laten, dan kan niemand rechten doen gelden. Dat kunt u die gewoonte stoppen. Alleen als het recht om te schudden in de oude verordening(en) stond, kan het nu voor die graven niet worden afgepakt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >