Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verordening of reglement? (bij kerkelijke begraafplaats)


8 december 2014

Vraag nummer: 40864

Geachte heer,
Ik ben sinds ruim een jaar als kerkrentmeester belast met de begraafplaats. Ik lees telkens met interesse vragen op uw site. Wat mij echter opvalt is dat u bij een kerkelijke begraafplaats telkens spreekt over het 'reglement', maar boven onze begraafplaatsverordening stond altijd het woord 'verordening'. Pas sinds een paar jaar gebruiken we het Modelreglement beheer Protestantse begraafplaats van de VKB.
Heeft dat nog een bijzondere betekenis of gevolgen of is het alleen een vergissing?

Antwoord:

Geachte heer,

Een verordening is een regeling van een lagere overheid, een 'lokaal wetje'. Pak de site van een willekeurige gemeente en u ziet daar tientallen verordeningen.
Een reglement is een regeling van een private partij, geen overheid zijnde. Stichtingen en verenigingen hebben bijvoorbeeld vaak een huishoudelijk reglement. Kerkelijke en andere niet-gemeentelijke begraafplaatsen hebben een reglement voor het beheer van de begraafplaats.
Echter, oude hervormde gemeenten hanteerden soms van oudsher ook nog wel het woord 'verordening' voor hun reglement voor het beheer van de begraafplaats. Bij katholieke begraafplaatsen kan ik me niet herinneren het ooit gelezen te hebben. Ik denk dat er op dit moment nog maar heel weinig of bijna geen kerkelijke gemeenten zijn die nog het woord 'verordening' gebruiken voor hun reglement.

Een bijzondere betekenis moet er niet aan worden toegekend. Het heeft ook geen gevolgen voor de werking of geldigheid. Het is alleen maar zo dat een ander woord gebruikt werd, zonder bijbedoeling.

Het is bij begraafplaatsen vaker lastig dat allerlei termen door elkaar worden gebruikt. Het woordje huurgraf bijvoorbeeld is bij sommige begraafplaatsen een plaats in een algemeen graf; bij anderen een eigen of particulier graf.
Een 'enkel graf' is soms 'enkel' in de breedte en soms enkel in de diepte. Een enkel graf (in de breedte) kan daarom soms een graf voor meer dan 1 persoon zijn. En elders een graf voor 1 persoon.
Een particulier graf is sinds 2010 een graf met een uitsluitend grafrecht. Tot 2010 was het een graf op eigen terrein, soms zijnde een eigen particuliere begraafplaats.
Onlangs las ik dat iemand het over algemene graven had en daarbij eigen graven op algemene (= gemeentelijke) begraafplaatsen bedoelde. Dat is gewoon een vergissing.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >