Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verordening/nadere regelgeving en nieuw beleid


9 maart 2006

Vraag nummer: 4324  (oude nummer: 7619)

In de gemeente Eemsmond was het gebruikelijk om graven vooraf te verkopen. Nu is door de gemeenteraad besloten dit niet meer te doen. Nu kan alleen worden aangekocht bij directe begraving. Meerdere regels op het gebied van het beleid hebben een verandering ondergaan. Er is nog geen nieuwe beheersverordening en ook geen nadere regelgeving. Wat gebeurt er nu in de tussenliggende fase.
Mijn vraag is als de raad heeft besloten is het dan ook gelijk rechtsgeldig terwijl er nog geen nieuwe verordening is?
Of moeten we ons nog aan de oude regelgeving houden tot het nieuwe is vastgesteld?

Vriendelijke groet
Jennie Rietveld
gemeente Eemsmond

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet of het een spontaan gevoel van de raad was, dan wel of er een bepaalde aanleiding was of een beleidsnota van B&W.
Men moet dit soort 'besluiten' van de raad meestal zien als richtinggevend, in die zin dat het college van B&W nu snel een voorstel tot aanpassing van de beheersverordening aan de raad aanbiedt.

De oude verordening blijft gelden tot dat nieuwe regels door wijziging van de tekst van de verordening zijn vastgesteld.

Ik ken de tekst van de nota en de verordening niet, maar bij mij komt de vraag op of al het nieuwe en oude beleid wel in de verordening stond of nu moet staan. Het gebruik om graven al bij leven te kunnen reserveren staat vaak niet uitdrukkelijk in de verordening. Men kan natuurlijk wel in een verordening zetten dat men geen graven vooraf meer uitgeeft, maar om dat heel erg strikt te formuleren lijkt mij onverstandig. Er zijn altijd wel situaties die anders dan anders zijn en waarbij iedereen het redelijk zou vinden dat een uitzondering gemaakt zou worden. Dat moet dan ook kunnen.
Ik zou op dit punt gewoon de standaardbepaling van het VNG-model over uitgifte van graven voor directe begraving in de verordening opnemen. In dat artikel staat ook dat B&W kan besluiten om ook los van een directe begrafenis een graf uit te geven, als het voor de situatie van de begraafplaats niet bezwaarlijk is. We weten nu dat de raad graag heeft dat er terughoudend mee om wordt gegaan, maar ik denk dat uitzonderingen altijd mogelijk moeten blijven.
Wellicht stond deze bepaling al in uw beheersverordening en hoeft er aan de tekst niets veranderd te worden; er moet dan alleen in de uitvoering - terughoudend of niet - anders mee worden opgegaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE