Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging van grafrechten volgens verordening


2 januari 2017

Vraag nummer: 48814

Ik heb een vraag over de verlenging van grafrechten, naar aanleiding van onze nieuwe verordening.
Als iemand bijgezet wordt in een graf, is het dan mogelijk om direct met 20 jaar de rechten te verlengen? Dit zou betekenen als vorig jaar iemand begraven is in het graf, voor dit graf 30 jaar rechten betaald zijn, daar nog eens 20 jaar bij komen. Dit betekend nog 49 jaar grafrecht voor het betreffende graf. Iets zegt mij dat dit niet de bedoeling is en dat 30 jaar maximaal zou moeten zijn.

Beheerder gemeente X

Antwoord:

Geachte heer,

Als een tweede persoon in het graf wordt bijgezet, mogen niet meteen de grafrechten met 20 jaar verlengd worden. De Wet op de lijkbezorging stelt in artikel 28 dat grafrechten alleen verlengd mogen worden in de laatste 2 jaar van de lopende termijn. Bij een graf dat voor 30 jaar is uitgegeven, zoals in uw gemeente gebeurt, is dat dus in jaar 29 en in jaar 30.

Uitzondering dat de rechten eerder verlengd mogen (niet: moeten (de begraafplaatsbeheerder heeft geen plicht maar een recht in dit opzicht; de rechthebbende kan een verplichting hebben)) worden, is wanneer de resterende termijn minder dan 10 jaar is, wanneer een bijzetting plaatsvindt.
Bijvoorbeeld als het graf in het 22e jaar is en er nog een resterende looptijd van ongeveer 8 jaar is, dan moet die termijn worden aangevuld tot minimaal 10 jaar. Nu ja, een wettelijke verplichting daartoe bestaat niet, maar iedereen - begraafplaats en nabestaande - vindt het prettig om de zaken meteen de regelen en niet over 7 of 8 jaar een verlenging te regelen van 5 jaar of langer te regelen.

Als het graf in bijvoorbeeld het 28e jaar is, zodat dat ongeveer 2 jaar resteren, kan de gemeente een verlenging van minstens 10 jaar eisen. Niet 5 jaar, wat ook een optie in uw beheersverordening is, maar 10 jaar omdat je anders die resterende termijn van '8 jaar tekort' niet dekt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE