Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verandering reglement, R.K. dienst voor begrafenis


4 april 2011

Vraag nummer: 24623  (oude nummer: 16613)

Geachte heer,

Het kerkhof c.q. begraafplaats-reglement voor de zeven R.K. Parochies gaat veranderen. Dit mede in verband met het toekomstige samengaan tot een grote parochie in de Bommelerwaard.
De nieuwe pastoor wil alleen die mensen op de R.K. begraafplaatsen begraven die vooraf een R.K. dienst hebben in de kerk of op het kerkhof. Nu is de regel dat men ingeschreven moet staan in het R.K. Parochieregister.
Kan de pastoor de eis tot een R.K. dienst zomaar stellen? En wat gebeurt er met de overledene die al een partner op het kerkhof begraven hebben maar geen R.K. dienst wensen in de kerk of op het kerkhof? Het stuit mij persoonlijk zeer tegen de borst om overledenen die ingeschreven staan in het parochieregister te weigeren.

Graag uw mening over deze netelige kwestie.

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Mijn inziens kan men niet de voorwaarde stellen dat voorafgaand aan een begrafenis een H. Mis in de kerk of een dienst op het kerkhof moet worden gehouden. En dan anders de begraving wordt geweigerd. Niemand kan tot een religieuze daad worden gedwongen.

In voorkomende gevallen kan de zaak zonodig in een kort geding aan de rechter worden voorgelegd; ik durf wel een weddenschap af te sluiten op de uitkomst.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE