Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reglementen spoorloos (begraafplaats Diemen)


23 maart 2004

Vraag nummer: 3010  (oude nummer: 4158)

Geachte heer van der Putten,

Ik heb interesse in de afspraken ( regelementen ) die de gemeente Diemen heeft vastgelegd aangaande de begraafplaats "Gedenk te Sterven". Zo als u wellicht zult weten heeft de laatste begrafenis rond 1973 plaats gevonden op deze begraafplaats en is hij sindsdien niet meer open voor begravingen. Nu zegt de gemeente echter geen regelementen of andere afspraken op papier te hebben. Is het niet verplicht om deze te bewaren in een archief. En heeft u wellicht nog informatie over de begraafplaats "Gedenk te sterven" te diemen?

Bij voorbaat dank

Dhr. de Wette

Antwoord:

Geachte heer De Wette,

Het is niet de eerste en de enige keer dat geen stukken zijn bewaard. De regels van een gemeente voor een gemeentelijke begraafplaats liggen overigens vast in een verordening, niet in een reglement. Een reglement is privaatrechtelijk, dus voor een stichting of kerkgenootschap e.d. van toepassing. De verordening is een 'lokaal wetje' als ik het wat oneerbiedig simpel zeg.
Dus als het een gemeentelijke begraafplaats was, zou er een verordening moeten zijn. En als er al geen beheersverordening was, dan toch minstens een legesverordening.

Ja, de gemeente had de beheersverordeningen - als ze er waren (dat is niet altijd het geval) - moeten bewaren. Maar ja, dat is niet de praktijk. Ik ken zelfs gemeenten die de formeel nog geldende verordening voor een begraafplaats niet (meer) hebben. Niet bij de begraafplaatsadministratie en ook niet in archief. Gewoon omdat hij oud was en men bij op een slecht moment dacht hij wel niet meer zou gelden en ze hem weg hebben gegooid. Wat vindt u daar van?

En nee, ik heb geen snipper informatie over de begraafplaats "Gedenk te sterven" te Diemen. Ik wist niet eens dat die bestond.
Wat zou u overigens denken van lokale heemkunde- of anderszins historische verenigingen? Met name journalisten van plaatselijke weekbladen en dat soort lokale bronnen weten vaak ook wel wat voor mensen mogelijk nog informatie hebben.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE