Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Nieuwe wet; term particulier graf in grafakte


16 januari 2010

Vraag nummer: 7240  (oude nummer: 14821)

Tot nu toe schrijven we in de grafakte “het uitsluitend recht van gebruik op dubbeldiep graf”. Dienen we deze tekst aan te passen i.v.m. de nieuwe wet tot “het uitsluitend recht van gebruik van particulier graf, dubbeldiep”.

M.v.g.
J. Smeets

Antwoord:

Geachte heer,

De formulering "het uitsluitend recht van gebruik" klinkt een beetje amateuristisch. Men spreekt van "het uitsluitend recht op een graf". Dat is de juridisch juiste term, die ook in de wet staat.

Men heeft, als ik de per 1 januari 2010 gewijzigde bepalingen van de Wet op de lijkbezorging bekijk, meerdere opties.

Maar primair is niet zozeer van belang wat in de grafakte staat, maar wat in het beheersreglement van uw kerkhof staat. Dat is de basis en wat in de akte staat moet daarop zijn afgestemd.

Zie over de term particulier graf ook vraag 14464 'Wijzigingen Wlb (Particulier graf) in de subrubriek 'Verordening/reglement'.

U kunt er voor kiezen om voortaan de term 'particulier graf' of in uw geval 'particulier dubbeldiep graf' te gaan gebruiken in het reglement en in de grafaktes.
Dan moet u in de definities van ue beheersreglement zetten:
- particulier graf: een graf waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot ....
of:
- particulier dubbeldiep graf: een graf waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het boven elkaar begraven van twee overledenen ....

Als nu in het reglement en de grafaktes de termen 'eigen graf' of 'familiegraf' of alleen 'dubbel graf' worden gebruikt, kunt u die blijven gebruiken en de definities in het reglement als volgt aanpassen:
- eigen graf: een particulier graf waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het boven elkaar begraven van twee overledenen ....
of
- familiegraf: een particulier graf waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het boven elkaar begraven van twee overledenen ....
of
- dubbelgraf: een particulier graf waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het boven elkaar begraven van twee overledenen ....

Ik merk voorts op dat ik eind april en in mei voor gemeenten en andere begraafplaatshouders op diverse locaties in het land een cursus geef over begraafplaatsbeleid. Ik ga een fors deel van de tijd tijdens die cursus besteden aan verordeningen en reglementen, waarbij dit soort kwesties uitgebreid aan de orde komt.
http://www.segment-groep.nl/index.php?simaction=frameset&pagid=1&mediumid=1
Zie onder www.segment-groep.nl bij Opleiding > Burgerzaken / Publiekszaken > Begraafplaatsbeleid; Wet op de lijkbezorging in de praktijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE