Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Modelreglementen, particuliere begraafplaats


24 februari 2004

Vraag nummer: 2915  (oude nummer: 4051)

Geachte heer van der Putten,

Ik loop op dit moment stage en ben bezig met het opstellen van nieuwe reglementen voor een particuliere begraafplaats. Nu heb ik al een aantal verschillende reglementen bekeken, maar zie hier grote verscvhillen in. Is er voor particuliere begraafplaatsen een model reglement beschikbaar?

Met vriendelijke groeten,

P. de Groot

Antwoord:

Geachte heer De Groot,

Er zijn geen modellen voor particuliere begraafplaatsen. Er zijn wel modellen voor gemeentelijke en voor kerkelijke begraafplaatsen, maar op de kwaliteit van met name de laatste is soms wel wat af te dingen (zie bijvoorbeeld vraag 3008 en artikelen in het vakblad De Begraafplaats van de afgelopen jaren).

Het vervaardigen van een goed reglement of een goede verordening is een lastige klus. Papier is geduldig en men kan alles opschrijven, maar in de praktijk zal moeten blijken of het reglement een goed handvat biedt voor alle mogelijke vragen en problemen die men tegen komt. Een reglement moet passen bij het karakter van een begraafplaats. Soms kan dat uiterst eenvoudig zijn en soms vergt dat meer structuur en aandacht voor uitzonderingen. Bij oude begraafplaatsen spelen vaak overgangsrechten en -situaties.

Zonder enige achtergrond- en praktijkkennis is het vervaardigen van een goed reglement een onmogelijke zaak. Net zoiets als het maken van een handleiding voor kamperen op de top van de Himalaya, terwijl je niets weet van bergbeklimmen en van extreme weersomstandigheden. Je kunt achter je bureau wel van alles verzinnen, maar in de praktijk slaat dat meestal nergens op.

Het vervaardigen van een reglement of verordening is (daarom) een van de diensten van mijn kantoor.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE