Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Islamitisch kind gedeelte gebruiken voor volwassen graven


10 november 2021

Vraag nummer: 63883

Bij onze gemeente is in 2011 de bestaande begraafplaats uitgebreid met een nieuw gedeelte waaronder ook een islamitisch gedeelte. Dit islamitisch gedeelte is conform een ontwerptekening onderverdeeld in een volwassen gedeelte en een kind gedeelte. Nu is het volwassen gedeelte al vol en willen we graag op het kind gedeelte toch ook volwassen graven gaan realiseren. Is dit zo mogelijk of moet hiervoor opnieuw een B&W besluit genomen worden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In de beheersverordening van de begraafplaats van uw gemeente staat (net als bij ruim 90% van de andere gemeenten): "Artikel 13 Categorieën
Burgemeester en wethouders kunnen bij nader vast te stellen regels de algemene en eigen graven onderverdelen in categorieën. Zij bepalen voor de verschillende categorieën de situering en oppervlakte."
Dat laatste gebeurt meestal door op een kaart delen te arceren, te kleuren of een nummering van vakken aan te brengen.

Het is de vraag of er in 2010 0f 2011 ook een plattegrond is gemaakt of herzien, waarop is aangetekend waar de islamitische graven zijn. U spreekt over een ontwerptekening. U zou moeten nakijken of die ook is vastgesteld. Als dat wel zo is, zou gekeken moeten worden of der ook een indeling is gemaakt naar kinderen en volwassenen. Zo ja, dan zou dat aangepast moeten worden.

Wat misschien ook aan de orde is, is dat een uitvoeringsregeling van B&W voor de begraafplaats vermeldt, in welke vakken islamitische graven en in welke vakken kindergraven liggen, en de combinatie daarvan. Ik weet niet of uw gemeente een uitvoeringsregeling heeft en of dit daar in staat. De meeste begraafplaatsen hebben die wel, omdat er de regels voor grafmonumenten in staan. Op de site overheid.nl, waar ik vaak lokale regelingen voor begraven en cremeren kan vinden, staat zo'n regeling (vaak het het 'Nadere regels' of 'Uitvoeringsregeling') bij uw gemeente niet vermeld. Maar als uw gemeente dat heeft en dat er in staat, kan het ook eenvoudig aangepast worden.

Die aanpassingen zijn administratief van aard en kunnen eenvoudig doorgevoerd worden. In een besluit melden dat bijvoorbeeld in de Nadere regels regel 5 van artikel 6 vervalt, of een nieuwe kaart bijvoegen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >