Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoge kosten schudden graven


16 december 2003

Vraag nummer: 2747  (oude nummer: 3588)

Geachte meneer van der Putten,

Dank voor uw antwoorden op al mijn vragen!! Ik ben inderdaad bezig om de administratie van de begraafplaats op te helderen en voor de toekomst te verbeteren. Ik ben blij dat u me hierbij heeft geholpen, verder zijn er niet veel mensen waar ik terecht kan die er veel van af weten. En ik blijf toch met vragen zitten:

Zoals ik in vraag 3134 al aangaf, werden er bij ons op de begraafplaats graven voor onbepaalde tijd uitgegeven. Nu (gelukkig) niet meer. Maar er zijn dus nog wel mensen de nu in die eeuwige graven begraven willen worden. Omdat de onderhoudskosten toentertijd ook al afgekocht zijn ontvangen we hier nu vrijwel geen geld voor. Is het niet zo dat we bijvoorbeeld het schudden van die graven extra duur kunnen maken zodat we in die zin een vergoeding krijgen voor het onderhoud van het graf, of dat mensen iv.m. de hoge prijs liever afstand doen en een ander graf kopen? Die prijs moet dan wel in de heffingsverordening opgenomen worden natuurlijk.

BVD

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt met vragen altijd terecht bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (als uw gemeente lid is). Zie www.begraafplaats.nl.

En ja, het flink aan de prijs maken van het schudden van een graf is een goede oplossing om toch wat inkomsten te krijgen.
Je kunt het schudden natuurlijk ook verbieden, zodat men altijd een nieuwe graf moet nemen. Het is niet zo dat het hebben van een oud graf altijd het recht geeft of zou moeten geven om het later te schudden.
Het hangt af van de beschikbare ruimte op uw begraafplaats(en) of het duur maken van schudden of het niet (meer) toestaan van het schudden de voorkeur verdient. Als u weinig ruimte hebt, is het verstandiger om de bestaande graven zo goed mogelijk te benutten en schudden iets goedkoper te houden dan de uitgifte van een nieuw graf. Maar wel flink aan de prijs. Per slot moeten de inkomsten érgens vandaan komen.

En natuurlijk moet e.e.a. duidelijk in de heffingsverordening staan (en de basis in de beheersverordening moet ook kloppen, natuurlijk. Je kunt geen tarief hebben voor iets dat de verordening niet kent of verbiedt).

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE