Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoeveel urnen in een graf


26 februari 2010

Vraag nummer: 7357  (oude nummer: 15208)

Wij zijn bezig met de nieuwe verordening. Door een vroegere herindeling hebben we wat verschillen in de begraafplaatsen die we nu gelijk willen maken. O.a. het aantal urnen in een graf. Zijn daar regels of richtlijnen voor zoals bv. 3 urnen per begraaflaag? We hebben nml graven dan 2 en 3 diep. En voor het verstrooien van de as in het graf?

vr.gr.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het aantal urnen, daar zijn geen regels of richtlijnen voor. Dat kunt u zelf beslissen.

Urnen hoeven trouwens niet in een bepaalde begraaflaag te worden geplaatst. Ze kunnen tamelijk ondiep worden bijgezet. Als ze bijvoorbeeld onder een bestaande liggende steen van een gewoon graf worden gezet, wordt vaak de steen niet afgenomen maar van de zijkant onder de steen een klein gat gemaakt om ze te plaatsen. Het is alleen verstandig als de beheerder een klein schetsje maakt van de situatie en aantekent waar de bus is bijgezet; dan is de bus erg makkelijk te vinden als hij ooit weer verplaatst of geruimd zou moeten worden.

Voor het verstrooien van as in het graf kan dezelfde werkwijze worden gehanteerd. Als er geen liggende steen op het graf ligt kan een kuiltje worden gemaakt waar de as in wordt geschud. Als een steen het graf bedekt, kan van de zijkant een holletje worden gemaakt waar de as in wordt geschud. De as wordt vanzelf opgenomen door de grond, als er maar (regen)water bij kan. Dus niet pal onder de steen, maar een beetje op diepte, waar de aarde vochtig kan worden.
Men kan de as ook een beetje met aarde mengen, om de opname te vergemakkelijken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >