Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gelegenheid geven tot begraven/cremeren


11 maart 2009

Vraag nummer: 6277  (oude nummer: 12488)

Geachte heer van der Putten,
In de artt 35 en 56 van de Wlb is geregeld dat een begraafplaats/crematoriumelke dag (muv zondag/erkende feestdag) gedurende een redelijke tijd gelegenheid mo├ęt geven tot begraven resp. het houden van crematieplechtigheden. De tijdstippen moeten in de verordening worden geregeld.
In onze verordening staat dat de directeur het tijdstip van een uitvaart i.o.v met betrokkenen bepaalt. Wij hebben een meer dan volledige dagtaak aan het faciliteren van begravingen en crematieplechtigheden. Een paar keer per jaar komt het dan ook voor dat al het personeel of een voor begravingen of crematieplechtigheden essientiele groep personeelsleden gedurende een hele werkdag afwezig is vanwege een bedrijfsuitje, een teambuildingsactiviteit of de voorbereiding van een groot evenement. Op zo'n dag worden er geen begravingen en/of crematieplechtigheden verzorgd. Wel kunnen op de voorgaande en/of volgende zaterdag meer uitvaarten plaats vinden. Ook worden er tijdens zo'n dag telefonisch uitvaarten aangenomen.
Overtreden wij tijdens ons bedrijfsuitje als begraafplaats/crematorium de wet of is onze verordening zo ruim geformuleerd dat -ondanks dat we een paar werkdagen per jaar zijn gesloten- we aan onze algemene verplichting voldoen om gedurende een redelijke tijd uitvaarten te faciliteren ?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk dat de bedrijfsuitjes gewoon door kunnen gaan.

De artikelen 35 en 56 Wlb waarborgen dat er in principe een ruime keuze is voor nabestaanden om uitvaartplechtigheden plaats te doen vinden. Maar de regeling houdt niet in dat nabestaanden recht hebben om op elke dag van hun keuze een uitvaart te kunnen laten uitvoeren.

Het is terecht en correct dat in uw beheersverordening staat dat de directeur het tijdstip van een uitvaart in overleg met betrokkenen bepaalt.

Het is geen enkel probleem om een keer in de zoveel tijd een dag voor begraven of een dag voor cremeren gesloten te zijn. Het kan immers ook voorkomen dat het zo druk is, dat bepaalde dagen al volgepland zijn. Er is dan geen recht voor nabestaanden om pe se die dag van hun eerste keuze te kunnen laten begraven of cremeren. Vol is vol, zal ik maar zeggen. En het een keer 'vol' zijn met teambuildig of andere activiteiten ligt in dezelfde sfeer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE