Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

De afmeting van een graf


31 oktober 2003

Vraag nummer: 2601  (oude nummer: 3298)

Wat zijn de diepte maten van een enkel graf en van een twee dieper is dit wettelijk vastgelegd.
Moet dit met de hand of machinaal gegraven worden.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In de regelgeving staat niet hoe diep een graf moet zijn, maar hoe diep een kist of ander lijkomhulsel begraven moet zijn. Dat laat ruimte om naar beneden toe zo diep te gaan als men wil.

In artikel 5 van het Besluit op de lijkbezorging (niet de Wet) staat dat boven de (bovenste) kist een laag aarde van minstens 65 centimeter moet zitten en tussen elke kist een laag aarde van 30 centimeter. Bij een hoge kist moet dus het gat wat dieper zijn. Als we er van uitgaan dat een kist tussen de 40 en 50 cm hoog is, is voor een enkel graf een diepte van 120 cm veilig. En voor een dubbel diep graf 200 cm (en 3 diep 280 cm).

Als men om een of andere reden niet zo diep kan graven, kan toch aan de wettelijke voorschriften worden voldaan door op het graf een heuveltje op te werpen. Daarom zijn er ook geen algemeen geldende ‘dieptematen’.

Er zijn geen voorschriften dat een graf met de hand of met een graafmachine gedolven moet worden. Zowel niet op grond van de Wet of het Besluit op de lijkbezorging, als bij voorbeeld de Arbo-regelgeving. De laatste regelgeving schrijft wel veilig werken voor, wat onder andere inhoudt dat men een diep graf stut met balken of een metalen bekisting. Voor een enkel diep graf lijkt dat wat overdreven. Maar men moet wel veilig rond het graf kunnen staan om de kist goed te laten zakken zonder dat men zelf in het graf zakt, dus wat planken of balken rond het graf zijn altijd verstandig.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >