Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Correctie 'Verlof tot begraven" (vraag 4080)


5 maart 2004

Vraag nummer: 2943  (oude nummer: 4084)

N.a.v. vraag 4080 het volgende;
De vraagsteller stelt dat het verlof tot begraven wordt afgegeven door de gemeente waarin de begrafenis zal plaatsvinden. Ik meen dat dit de gemeente moet zijn waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Ben ik abuis? (Art 11 Wlb)

Antwoord:

Geachte heer,

U bent niet abuis. In de meeste gevallen klopt dat.

In artikel 11 Wlb staat niet welke ambtenaar van de burgerlijke stand, van welke gemeente, het verlof moet afgeven. Het is het meest gebruikelijk en het meest praktisch dat dit verlof gevraagd wordt op hetzelfde moment dat de aangifte van overlijden wordt gedaan. Dat is dus, vanwege het laatste, de gemeente van overlijden. Maar dat is geen voorschrift. Wel is er het voorschrift dat de verklaring van overlijden of de verklaring van geen bezwaar van de officier van justitie bij de akte van overlijden wordt gevoegd (artikel 13 Wlb); dan hebben we het dus over de gemeente van overlijden, want daar is de akte van overlijden.

Dat het verlof tot begraven/verbranden alleen kan worden aangevraagd in de gemeente van overlijden staat niet in artikel 11 Wlb noch in een andere wettelijke bepaling.

Soms is echter bepaald dat het verlof moet worden gevraagd en gegeven in de gemeente waar betrokkene wordt begraven of gecremeerd. Dat is in het geval dat sprake is van overkomst van de overledene uit het buitenland (artikel 14, eerste lid, Besluit op de lijkbezorging).

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE