Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Belasting onderhoud begraafplaats Hendrik Ido Ambacht


7 maart 2011

Vraag nummer: 24559  (oude nummer: 16503)

Een familielid is in 2009 overleden en begraven in Hendrik Ido Ambacht. De grafrechten zijn voor 30 jaar betaald.
Nu kreeg ik een paar weken geleden een brief van de gemeente Ambacht met het verzoek voor 2010 € 140, en voor 2011 € 92 te betalen. Een telefonisch onderhoud met de gemeente leerde mij dat dat voor het onderhoud van de begraafplaats was. Op mijn vraag wat er zou gebeuren wanneer ik dit niet zou betalen kreeg ik als antwoord dat het graf dan aan de gemeente Ambacht zou vervallen.

Mijn vragen:
Is deze belasting bij U bekend? (Ik ken verschillende gemeenten waar familie of vrienden van mij zijn begraven maar nergens wordt deze belasting geheven)
Kan de Gemeente Ambacht zomaar het graf van mijn familielid invorderen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De belasting voor algemeen onderhoud van de begraafplaatsen, die H-I-Ambacht rekent is helemaal niet zo vreemd. Sterker, 95% van de gemeenten rekent zo'n belasting. En de 5% die het niet apart rekent, heeft het versleuteld in de grafrechten (huur van het graf). Dan betaalt men het wel, ook al ziet men het niet.
Meestal is het zo dat gemeenten (en ook kerkelijke begraafplaatsen) voor een graf 2 soorten kosten rekenen: grafrecht (huur) en onderhoudsbijdragen. Maar meestal moet men die beide kosten meteen voor 20 (of 30) jaar betalen, als men een nieuw graf voor 20 (of 30) jaar neemt. In H-I-Ambacht geeft men de mogelijkheid om de tweede kostensoort, onderhoud, gespreid te betalen. Daardoor valt het meer op, omdat men er elk jaar mee wordt geconfronteerd. Anders 'valt het een beetje weg' in de totale kosten van het graf en de begrafenis, wat meestal toch een fors bedrag is.

U schrijft dat u verschillende gemeenten kent waar men deze belasting niet heft. Wel, die kans lijkt mij erg klein. Mailt u maar eens een paar van die gemeenten, dan kan ik zo nakijken of het klopt. Ik schat in dat het meestal in 1 keer moet worden afgerekend.

Als de belasting voor onderhoud niet betaald wordt, kan men gewoonlijk de grafrechten vervallen verklaren. Het graf kan dan nog niet onmiddellijk worden geruimd, omdat men een graf niet binnen 10 jaar na een begraving mag ruimen. Maar men mag dan wel de grafsteen verwijderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages.
Zoals de Promo Serie Begraven en Begraafplaatsen


Of kijkersvragen zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE