Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven in eieren


23 juli 2015

Vraag nummer: 43267

Beste meneer Van der Putten,

Het buzzzzt een beetje rond, een verhaal over ecologisch begraven in eieren. Het is in Italie bedacht maar het mag niet volgens de Italiaanse wetgeving.
Wat zou er in Nederland moeten veranderen in de wet om dit mogelijk te maken?

Toelichting:
http://www.superspiritueel.nl/dag-dag-kisten-deze-organische-begraaf-eieren-groeien-je-geliefden-in-een-boom/

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb op de betreffende site gekeken.
Volgens mij kan dit al binnen de bestaande kaders van de Nederlandse wetgeving. Iemand hoeft niet plat liggend in een kist begraven te worden, dat kan ook in foetus-houding in een ander omhulsel, mits dit omhulsel niet uit kunststof bestaat maar uit verteerbaar materiaal.
Ook is het toegestaan om een boom op een graf te plaatsen.

Alleen zal het zo zijn dat dit concept niet toepasbaar is op doorsnee begraafplaatsen, omdat een boom ruimte nodig heeft om zich te ontwikkelen. Bij een grote boom als een eik zal men 10 meter rondom het graf vrij moeten houden. Op doorsnee begraafplaatsen liggen graven ongeveer 1 meter of hooguit 1,5 meter naast elkaar.

Op gewone begraafplaatsen speelt misschien nog een ander aspect. Niet alleen zal men niet zo snel zo veel plaats hebben voor een boom die bewust deel uitmaakt van het graf van een ander. Maar er zit ook een kostenaspect aan. Als men er in dit concept van uit gaat dat de boom deel uitmaakt van het graf, dan heb je op een gewone begraafplaats voor dit type graf al snel 100 m2 nodig (minstens 5 meter uit het midden van het graf = 10 x 10 meter). Daar kunnen ruim 10 andere graven in, op een gewone begraafplaats. Dan zou dit type graf ook 10 keer zo duur moeten zijn als een standaard graf.
Als je van grote bomen uitgaat heb je een oppervlak nodig van 20 bij 20 meter, waar ruim 50 graven op passen (een bekende norm in begraafplaatsland is dat voor een graf 7 m2 nodig is, mede gelet op paden en groen). Dat zou een probleem kunnen zijn. Je kunt niet voor een standaard graf voor 20 jaar bijvoorbeeld 2.000,- vragen en voor een eier-graf-met-een-boom 100.000,- euro voor 20 jaar. Wat qua gebruiksoppervlakte wel correct zou zijn.

Of men zou moeten accepteren dat de boom uitgroeit boven andere graven. Maar het probleem zit hier in de buurgraven: de rechthebbenden van nabij gelegen graven hoeven niet te accepteren dat een boom die onderdeel uitmaakt van een ander graf, boven hun graf gaat groeien. Er is ook jurisprudentie uit 2009 over een boom op een graf in Staphorst die na klachten van buurgraven moest worden verwijderd.

Een oplossing kan zijn dat men dit eiergraf toestaat op een bepaald aantal speciale plekken op een gewone begraafplaats, bijvoorbeeld aan het einde van een rij of in een groenstrook. En natuurlijk op natuurbegraafplaatsen.

Toen ik met dit antwoord bezig was belde toevallig een eigenaar van een natuurbegraafplaats. Ik besprak deze vraag en hij vertelde dat dit op zijn begraafplaats zou kunnen. (Ik ga hier geen namen noemen, want ik verwacht dat het op meer natuurbegraafplaatsen kan).

De wet hoeft niet te worden aangepast, maar begraafplaatshouders zullen waarschijnlijk hun beheersverordening of beheersreglement moeten aanpassen, om een dergelijk graf een andere maatvoering te (kunnen) geven.
Het zal bij het ei om een eigen of particulier graf moeten gaan. Vaak zijn zulke graven 2-diep, met ruimte voor 2 kisten boven elkaar. 2 eieren boven elkaar zal niet kunnen. Technisch vaak vanwege de grondwaterstand. Maar als het idee van het ei is dat het ei een boom voedt (wat denk ik niet gebeurt, maar dat terzijde), dan moet een ei niet 2 of 3 meter diep begraven worden, want dan kunnen de wortels er nog niet bij.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
In 2018 kreeg ik de vraag hoe het zit met ceremonies, bij het begraven in een ei.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: mag men naakt worden begraven?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE