Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanwezigheid op begraafplaats bij delven graf


27 december 2016

Vraag nummer: 48753

Deze week wordt mijn moeder in het dubbeldiep graf ( waar mijn vader al 46 jaar ligt) bijgezet.
Omdat ik een hechte emotionele band met mijn vader had heb ik bij het kerkbestuur het verzoek ingediend om bij het opengraven van het graf te mogen zijn. Het bestuur wees dit zonder opgaaf van redenen af.
Vraag : Op het kerkhof staat het wetboek van strafrecht toch boven de kerkelijke richtlijnen, m.a.w. het kerkbestuur mag me wettelijk toch niet tegenhouden ?

Antwoord:

Geachte heer,

Alle begraafplaatsen van Nederland hebben in hun beheersverordening of beheersreglement staan dat geen andere personen bij een opgraving of bij de ruiming van een graf aanwezig mogen zijn dan de personen die de werkzaamheden uitvoeren.

Maar als uw vader niet wordt opgegraven, omdat hij zo diep begraven is dat er boven zijn rustplaats voldoende ruimte voor de kist van uw moeder is (wat de aard en bedoeling is van een dubbeldiep graf), begrijp ik het standpunt van het kerkbestuur niet. Want dan wordt uw vader niet opgegraven, maar wordt alleen het graf voor moeder gedolven. Daarbij zal men het graf van uw vader niet hoeven roeren. En is dat verbod uit het reglement niet aan de orde.

Bij het delven van een graf kan iedereen aanwezig zijn die er bij aanwezig wil zijn. Ik zou ook niet weten waarom of op basis waarvan het kerkbestuur iemand zou kunnen verbieden aanwezig te zijn.
Ik heb de indruk dat sprake is van een misverstand, omdat u een verzoek hebt ingediend voor iets waarvoor u helemaal geen verzoek had hoeven indienen. Iedereen kan bij het delven van een graf toekijken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >