Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Sluiting en art. 28 recht op verlenging


26 juli 2005

Vraag nummer: 3914  (oude nummer: 6269)

art 28 wlb zegt dat je een uitsluitend recht met 10 jaar kunt verlengen. U geeft meerdere malen aan: is een recht. In een begraafplaats reglement staat dat het grafrecht vervalt indien de exploitatie eindigt. Is hier geen sprake van een conflict. Ik weet wel dat in een contract partijen afspraken kunnen maken dus ook dat grafrecht bij ophouden exploitatie vervalt, maar toch. Als een familielid wil verlengen en begraafplaats zegt: nee, we stoppen de exploitatie.
In een van uw antwoorden zegt u zelfs: ik zou over sluiting van een begraafplaats me geen zorgen maken: je kunt het bij wijze van spreken nog 1000 jaar verlengen.

Antwoord:

Geachte heer,

Het grafrecht kan vervallen niet niet worden verlengd, als de voorwaarde van het vervallen als de exploitatie eindigt, al in het reglement of in de verordening of in de grafakte stond op het moment van het vestigen van het recht.

Als de voorwaarde er nog niet was op het moment van het ontstaan van het grafrecht, maar pas later in ingevoerd, is de voorwaarde voor dit graf niet geldig. En dan heb je inderdaad in beginsel het recht om nog 1.000 keer te verlengen. Er zijn dan voor een begraafplaats nog wel andere mogelijkheden om het verlengen moeilijk te maken, bijvoorbeeld door het tarief enorm te verhogen, maar in principe blijft het recht dan bestaan. Alleen door onteigening kan het dan eindigen. Ja, en indien het niet elke 10 jaar wordt verlengd.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE