Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechten en plichten als de kerkelijke gemeente ophoudt te bestaan? 1


19 december 2017

Vraag nummer: 53135

Geachte,
Mijn naam is Harm Jacob Munneke ik ben kerkrentmeester in de hervormde gemeente te Nieuwe Pekela. Achter onze kerk bezit de kerk een begraafplaats die nu met vrijwilligers van de kerk onderhouden wordt.
Het is een “hervormd kerkhof“ maar iedereen kan en mag er begraven worden.
Omdat het ledental bij ons ook terugloopt en er steeds minder vrijwilligers beschikbaar zijn i.v.m. leeftijd, vragen wij ons af wat gaat er met het kerkhof gebeuren als de hervormde gemeente het niet meer kan onderhouden of nog erger als er geen gemeente meer is.
Groet HJ Munneke

Antwoord:

Geachte heer,

Er kunnen verschillende dingen gebeuren. Ik ga het bewust geen 'oplossingen' noemen, want niet alles wat zou kunnen gaan gebeuren is even gewenst.

De begraafplaats zou wellicht in stand kunnen worden gehouden door een stichting, die lost staat van de kerk. Misschien zou niet meer zo veel met vrijwilligers gewerkt kunnen worden en zouden de tarieven iets omhoog moeten. Maar het kan ook gewoon zo zijn dat veel mensen in Nieuwe Pekela de begraafplaats graag willen behouden voor de gemeenschap en er daarom de schouders onder zetten. Dergelijke ontwikkelingen komen vaker voor. Er zijn in het noorden des lands steeds meer stichtingen die begraafplaatsen exploiteren.

Het zou ook zo kunnen zijn dat de begraafplaats wordt overgenomen door de burgerlijke gemeente. Dat komt in meer plaatsen voor.

Het zou ook zo kunnen zijn dat de begraafplaats gesloten wordt en ten lange leste wordt opgeheven. Dat zou natuurlijk spijtig zijn. Maar ik denk dat dit zich niet zo snel zal voordoen. Begraafplaatsen worden niet zo snel opgegeven en opgeheven.

Zie andere relevante vragen in de subrubriek 'Sluiten of opheffen begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bij voorbeeld over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE