Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht tot sluiting begraafplaats; ruimen graven


20 januari 2004

Vraag nummer: 2816  (oude nummer: 3821)

Op de begraafplaats willen we overgaan tot ruiming van twee grafgedeelten. Van de graven die hier liggen zijn geen rechthebbenden meer bekend. De rechten zijn echter uitgegeven tot sluiting begraafplaats. Komen de grafrechten te vervallen aan de gemeente en kunnen we alsnog tot ruiming overgaan (na uitvoering van de ruimingsprocedure)?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, de grafrechten kunnen niet zonder meer vervallen. Dat er geen rechthebbenden (meer bekend) zijn, betekent niet zonder meer dat de grafrechten (kunnen) ophouden te bestaan. Dat hangt van de voorwaarden van het grafrecht af.
Als 1 van de oude (!) voorwaarden is dat de rechten altijd op naam moeten staat, dan is het niet bekend zijn van rechthebbenden een reden om de rechten te laten vervallen. Maar dan moet aan mogelijke rechthebbenden wel eerst de gelegenheid worden geboden om het verzuim te herstellen. Dat betekent aanschrijven op laatst bekende adres, publicatie en bordjes of stickers bij de graven.

Als de rechten zijn uitgegeven tot de sluiting van de begraafplaats, dan kunnen de betreffende delen van de begraafplaats gesloten worden. En dan vervallen de rechten. Maar dan vervallen in die twee grafvakken ook de rechten op de graven waar nog wel rechthebbenden van bekend zijn.

Ik heb hier al enkele tientallen keren over geschreven, in allerhande varianten, dus verzoek u om eens een aantal oudere vragen in de sub-rubrieken 'Graf ruimen', 'Eigen graf/familiegraf' en 'Voorschriften/verordeningen' te bekijken.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE