Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraving na sluiting; gevolgen?


2 januari 2008

Vraag nummer: 5082  (oude nummer: 10021)

Op 08-07-1969 is in een gemeente een begraafplaats gesloten. Als gevolg van een herindeling/grenswijziging per 01-01-2001 is de betreffende begraafplaats op het grondgebied van de gemeente Hof van Twente komen te liggen. De begraafplaats is in de vorige gemeente bij besluit van 08-07-1969 gesloten. Nu blijkt dat op 16-01-1975 ondanks de sluiting toch begraven is op de begraafplaats. Heeft deze begraving formeel enig effect op de sluiting van de begraafplaats. (bijv. is door de begraving de sluiting teniet gedaan.)

Met vriendelijke groet,
H.M. Meerman

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, door de begraving is de sluiting niet teniet gedaan.
Er is wel een verhaal omheen te vertellen. Als op een gesloten begraafplaats tóch begraven wordt, kunnen anderen, die ook nog graag in een graf aldaar zouden begraven, zich beroepen op het gelijkheidsbeginsel voor het maken van een uitzondering. Of dat beroep dan gehonoreerd zou moeten worden, is vers twee. Maar na 30 jaar is dat effect ten opzichte van derden wel weg geëbt.

Overigens moet ik altijd adviseren om goed na te kijken of de betreffende begraafplaats destijds wel volgens de regels gesloten was. In de meeste gevallen dat ik hoor dat men zegt dat een begraafplaats gesloten is, is het niet zo. Men heeft dan bijvoorbeeld besloten om geen nieuwe graven meer uit te gaan geven of de begraafplaats is gewoon in onbruik geraakt. Maar dat is allemaal iets anders dan sluiting.

Met de beste wensen voor 2008,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans sinds augustus vorih jaar mijn ervaring, tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat zo'n 5 maanden nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids. Bellen, schrijven, faxen, niets helpt. Het wordt weer tijd voor een kort geding, net als toen ik in oktober de aansluiting door KPN met een rechtszaak heb moeten afdwingen. Zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE