Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbus in bovenste laag 50 cm plaatsen


24 augustus 2008

Vraag nummer: 5643  (oude nummer: 11170)

Vraagje over een gesloten begraafplaats. Is het mogelijk om in de vrije 50 cm die genoemd wordt in artikel 46 Wlb ook urnen bij te zetten (van graven waar geen rechthebbenden meer van bekend zijn)? Men spreekt alleen over beplanting, maar als de bus nou van organisch materiaal wordt gemaakt??? Of is dat echt een stapje te ver? Of gaat het bijzetten alleen op voor rechthebbenden op het bepaalde graf?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er is een verschil tussen graven waar geen rechthebbende van bekend is en graven waar rechten op rusten. Van graven waar rechten op rusten moet de houder van de begraafplaats af blijven, ongeacht of er wel of geen rechthebbende bekend is.

In de bovenlaag van 50 cm van een graf mag men zeker een asbus bijzetten. Dieper trouwens ook. Organisch materiaal of niet is niet relevant. Maar, het is precies zoals u schrijft: tot het plaatsen van een asbus in een graf kan alleen de rechthebbende besluiten. Het moeten dus graven zijn waar rechten op rusten en waar een rechthebbende van bekend is, die toestemming geeft.

Maar ik vind uw vreemd. Waarom zouden anderen dan de rechthebbende in een bestaand graf een asbus willen plaatsen? De houder van de begraafplaats kan nieuwe graven uitgeven aan mensen die op die begraafplaats een asbus willen plaatsen. Dat kunnen hele nieuwe plekken zijn, of plekken waarvan de rechten verlopen zijn. Het gesloten zijn van de begraafplaats staat het uitgeven van nieuw graven niet in de weg. Men kan graven uitgeven als herdenkingsplek of als urnengraf. Er mogen alleen geen lijken worden begraven op een gesloten begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE