Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Resten vergaan die? Ook de kleding? Sieraden?


27 maart 2014

Vraag nummer: 37854

mijn opa en oma zijn 1979 en 1989 begraven in tilburg en ik was beniewd of de kleding ook vergaat en wat gebeurd met de bril en de sieranden

Antwoord:

Geachte heer,

Kleding die is gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals katoen, vergaan in een graf ook. Kleding die is gemaakt van kunststoffen, vergaat in zo'n lange periode vaak slechts ten dele.

Brillen vergaan meestal niet. Als een graf wordt geruimd, worden voorwerpen zoals een bril of nog niet vergane kleding vaak samen met resterende botten dieper in hetzelfde graf herbegraven of in een knekelput geborgen.

Sieraden worden gewoonlijk niet begraven; die houden mensen juist als aandenken van de overledene. Wat soms wel mee wordt begraven is een trouwring, omdat men die niet meer van een vinger af kan krijgen. Een gouden ring vergaat niet. Als een ring bij het ruimen van een graf wordt gevonden, gebeurt er hetzelfde mee als met een bril.
Maar een gouden ring is heel moeilijk te vinden in een graf. Dat is nou echt het zoeken van een speld in een hooiberg. Uit een graf komt soms 7 tot 9 kubieke meter grond. Probeer dan maar eens een ringetje in vinden, vooral omdat die ring ook modderig is. Die ligt niet zomaar glimmend gepoetst klaar.

Zie ook: Wat mag in de kist mee begraven worden?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Mr Van der Putten houdt tijdens de LOB-Bedrijvendag op 3 april 2014 te Nieuwegein een open juridisch spreekuur van 13.00 tot 16.00 uur in de stand van de LOB (nr. 18). Zie www.begraafplaats.nl.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men naakt begraven of gecremeerd mag worden:


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE