Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafschennis (kistje met brieven in graf)


10 oktober 2016

Vraag nummer: 47670

Mag je graven in een bestaand graf om daar iets 'bij' te begraven? Het zou gaan om een kistje met brieven.
Het graf van onze ouders is van januari 2016. Er ligt nog geen steen op.

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, men mag niet graven in een bestaand graf om er iets 'bij' te begraven. Of er wel of niet een steen op een graf ligt maakt geen verschil.

Alleen de beheerder van een begraafplaats is bevoegd om iets in een graf te plaatsen of er uit te halen. U hebt het nu over een kistje met brieven, maar is dat kistje vergankelijk of niet? Hoe dan ook, men mag zelf geen dingen in een graf begraven. Als dat zou mogen zou iedereen ook zelf een asbus in een graf kunnen plaatsen. 'En als je zou mogen plaatsen, waarom zou je dan hetzelfde niet mogen opgraven?' is een niet onlogische redenering. Het mag dus niet.

Het woord 'grafschennis' vind ik voor een dergelijke situatie te zwaar, omdat er geen opzet of bedoeling is om het graf te beschadigen.

Ik zie op zich geen probleem in het begraven van bijvoorbeeld een houten doosje met brieven in een graf. Dat lijken me acceptabele grafgiften, die niet kwetsen, het milieu en het grondwater niet verontreinigen etc. Maar dat mag alleen de beheerder begraven of iemand anders onder toezicht van de beheerder. Een beheerder moet weten en in zijn administratie kunnen aantekenen wat in een graf ligt.

Overigens betekent het plaatsen van zo'n kistje in een graf het doen van afstand van het kistje en de inhoud. Het kan niet zo zijn dat iemand later vraagt om het kistje weer op te graven. Men kan ook niet bij de ruiming van het graf om het kistje vragen.

Ik herinner me trouwens nu vaag dat er een paar jaar geleden een rechtszaak was over het leggen van brieven in een graf. Dat had meen ik een kind gedaan, voordat het graf gesloten was. Gelet op de onderlinge verhoudingen, waren de andere kinderen bang voor een zeer kwetsende inhoud van de brief. Mij staat bij dat de rechter opgraving toestond.
Brieven zijn niet altijd onschuldig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE