Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eigendom goederen in graf


17 juni 2008

Vraag nummer: 5502  (oude nummer: 10899)

Geachte heer/mevrouw,

Tot wie behoren de goederen die in een graf liggen toe? Is dit aan de nabestaanden of is dit aan niemand of is er nog een andere mogelijkheid?

Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De goederen die in een graf liggen zijn eigendom van de begraafplaatshouder. Wie een overledene bijvoorbeeld laat begraven met een trouwring of andere sieraden, doet er afstand van. Hetzelfde geldt voor andere grafgiften.

Het is wel voorgekomen dat mensen, nadat bijvoorbeeld na 20 jaar een graf geruimd wordt, een trouwring van vader of moeder opeisen. Aan dergelijk verzoeken hoeft een begraafplaatshouder niet te voldoen. Het is feitelijk bijna ook onmogelijk om in een paar m3 aarde dergelijke kleine voorwerpen te vinden, dan moet men alles gaan spoelen en zeven.

Begraafplaatsen hebben in de regel het beleid dat als men bij de ruiming van een graf al dan niet waardevolle voorwerpen aantreft, deze bij de andere stoffelijke resten dieper worden herbegraven of in de knekelput belanden.
Ik ken het geval, inmiddels al ruim tien jaar geleden, van een grafdelver die een kaak met gouden kiezen na een ruiming apart had gehouden met de kennelijke bedoeling die te verkopen. Die is op staande voet ontslagen en de politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE