Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afnemen sieraden/horloge; psycho-sociale redenen


24 november 2005

Vraag nummer: 4137  (oude nummer: 6936)

Vraag binnen gekomen:
Betreft familiegraf waar vader 2 jaar geleden in is begraven; toendertijd met ring en horloge om de pols. (schrijnend geval; zelfdoding waarna vader snel is begraven).
De enige dochter heeft de draad van het leven weer opgepakt en gaat trouwen met iemand uit Mexico.
Zij heeft als grote wens om het horloge en ring als gedachtenis van vader mee te nemen richting Mexico.
Een afwijzend/ontmoedigend antwoord gegeven (Inspectierichtlijn lijkbezorging grafrust 6.6; binnen 2 maanden of na 10 jaar; rekening houdend met ethiek/arbo ).
Echter hierbij laat de familie en rechthebbende het niet en heeft een verzoek bij de burgemeester neergelegd in een brief.
Kunnen andere psycho sociale redenen hier een andere wending aan geven? en alsnog reden geven aan de wens van rechthebbende/familie tegemoet te komen?
groet en alvast dank

Antwoord:

Geachte heer,

Ik verwijs naar vraag 1935 'Sieraden opgraven' in de sub-rubriek "Sieraden en andere grafgiften" en vergelijkbare vragen in diezelfde sub-rubriek en in de sub-rubriek "Opgraven".

Kunnen psycho-sociale argumenten een reden zijn voor een opgraving en voor het afnemen van sieraden van een stoffelijk overschot?
Ik kan daar geen antwoord op geven, want het is de burgemeester die die afweging moet maken. Ik heb er wel een persoonlijke mening over, maar die lijkt mij niet relevant. Ik kan alleen zeggen dat de burgemeester het mee mag laten wegen als hij vindt dat het meegewogen mag worden. Juridisch is er geen beletsel om dit argument te gebruiken, maar is het ook niet zonder meer doorslaggevend. Voor een opgraving en -herbegraving zullen gevoelsredenen juist vaak een rol spelen. Maar het doel om sieraden van het lichaam af te halen, geeft het allemaal wel een bijzondere dimensie. Ik schat in dat mensen hier heel verschillend over kunnen denken. Laat de burgemeester maar de knoop doorhakken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE