Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zelf sluiten graf door familie


4 januari 2017

Vraag nummer: 48844

Geachte heer van der Putten,

Zijn er regels rondom het sluiten van het graf die verbieden dat een familie zelf een graf mag sluiten of de hulp bij het sluiten van het graf verbieden?

Op een begraafplaats waar wij altijd met een familie het graf zelf mochten sluiten wordt dat nu ineens verboden op grond van de WlB. Daarin kan ik geen regels hierover vinden.

Kunt u mij hier uitsluitsel over geven?

Met vriendelijke groet,

Mijndert Rebel

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen wettelijke regels - in de Wet op de lijkbezorging, het Besluit op de lijkbezorging of een andere uitvoeringsregeling - die van toepassing zijn op het sluiten van het graf.

Het sluiten van het graf is, net als elke andere handeling in het kader van het begraven, een kwestie waar de houder van de begraafplaats (eind)verantwoordelijk voor is. De begraafplaatshouder is als eigenaar en/of exploitant vrij om te beslissen of hij het delven of het sluiten van het graf alleen wil overlaten aan professionals of ook aan familie toevertrouwt.

Ik zou als ik beheerder van een begraafplaats was, het sluiten van een graf ook niet snel aan familie overlaten. Wat de familie meestal niet doet maar wel heel belangrijk is voor de stabiliteit van het graf en vooral later van het grafmonument, is dat de aarde goed moet worden aangestampt. Naast de kist en boven de kist. Dat durft de familie vaak niet goed, of in ieder geval gebeurt het vaak niet goed. Familie kan ook niet overweg met de bekisting. Afhankelijk van de diepte van het graf kan het ook gevolgen hebben voor de stabiliteit van buurgraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >