Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zelf begraven


7 februari 2015

Vraag nummer: 41443

Ik heb ooit gelezen dat je iemand zelf mag begraven op een kerkhof zonder de hulp van een uitvaartverzorging met alle toeters en bellen,en dat dit ook via de wet op de lijkbezorging is toegestaan.
Klopt dit ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Men kan een uitvaart zelf regelen, zonder gebruik te hoeven maken van een uitvaartonderneming, dat klopt. Zie de video 'Is een uitvaartondernemer verplicht?'


Iets anders is nog de vraag of men iemand helemaal zelf mag begraven, in die zin dat men zelf het graf mag graven en sluiten. Nee, dat mag niet zonder meer. Het is de houder van de begraafplaats die verantwoordelijk is voor de orde en voor de veiligheid op een begraafplaats en die beslist of nabestaanden ook helemaal zelf een graf mogen delven of niet. Om een graf te kunnen delven moet men het graf kunnen stutten. Een graf kan soms wel 3 meter diep zijn en het is niet de bedoeling dat er per ongeluk iemand anders wordt begraven dan de overledene voor wie het bedoeld was, omdat het graf niet goed gestut was. Soms kan het ook zijn, bij onoordeelkundig grafdelven, dat het monument van een buurgraf in het nieuwe graf schuift. Ook het sluiten van het graf is niet zonder meer het scheppen van een hoop zand in een gat. De aarde moet naast en later boven de kist goed goed aangestampt worden, anders kunnen o.a. buurgraven alsnog gaan schuiven. Een begraafplaatshouder wil dat in de regel toch wel graag aan een professional, de grafdelver, overlaten.

De Wet op de lijkbezorging regelt niet dat het is toegestaan om iemand te begraven zonder uitvaartleider. Maar de Wet op de lijkbezorging regelt ook niet dat een uitvaartverzorger verplicht is. De wet regelt niets over uitvaartondernemingen. Maar het zijn simpele hoofdregels van het recht dat eigenaren van begraafplaatsen en crematoria zelf mogen bepalen wie bij hen aan de slag kan voor welke werkzaamheden en op welke manier. Zij zijn aansprakelijk als er ongelukken zouden gebeuren. Dus zij letten wel op dat ze niet elke leek toestemming geven om met het graf of de oven te experimenteren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >