Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wordt een graf of de urn nog veel en langdurig bezocht?


21 oktober 2002

Vraag nummer: 1305  (oude nummer: 1651)

Tue Nov 14 09:31:44 2000

In het kader van een artikel over de betekenis van graf of urn is het voor mij van belang informatie te hebben over hoelang gemiddeld een graf of urn na de begravenis en / of crematie nog bezocht wordt en of je hieraan betekenis kunt verbinden.

Antwoord:

Tue Nov 14 15:18:01 2000

Geachte heer of mevrouw,

Ik denk dat geen onderzoeksgegevens of statistisch materiaal voorhanden is over het bezoek van een graf of een urn. En wat de betekenis ervan voor de nabestaanden is. Ik heb over dit soort zaken wel eens besproken met beheerders van begraafplaatsen. Zij hebben vaak een kleine groep mensen die heel regelmatig komt, soms wel dagelijks, maar dat betreft maar een heel klein gedeelte van de graven of urnen. Vaak komen mensen de eerste jaren regelmatig, maar zwakt het af. Grafbezoek zegt ook niet alles.
Ik neem als voorbeeld maar mijzelf. Mijn vader is 30 jaar geleden overleden en begraven. Ik kom zelf eens in de 3 of 4 jaar bij het graf. Mijn moeder ging 30 jaar geleden regelmatig, maar ik denk dat ze er de laatste 10 jaar zelden is geweest. Mijn moeder zou er evenwel niet over peinzen om het graf op te geven. Dat is geen discussiepunt, het is vanzelfsprekend dat het graf moet blijven bestaan zo lang zij leeft. En voor mij is dat ook zo. Het graf van mijn vader zal blijven bestaan zo lang ik leef, ook al zou ik er later (bijna) nooit meer komen. Er zijn echter ook veel mensen die het niets zegt.

Ik doe in mijn juridische praktijk naast advieswerk en kort gedingen (vorige week donderdag kreeg ik 's avonds te horen van een familie dat een gemeente weigerde een graf uit te geven; de volgende middag hadden we een vonnis in kort geding op zak, vandaag is de begrafenis; dat soort dingen), ook wel incasso's voor enkele begraafplaatsen. In het laatste geval blijkt dat er regelmatig mensen zijn die niets geven om de instandhouding van een graf. Ik neem niet aan dat dat is omdat ze een hekel hadden aan hun ouders of zo, maar gewoon omdat het ze niets (meer) zegt. (Overigens moeten ze de incasso wel betalen; ze kunnen niet ergens halverwege de afgesproken termijn ophouden).

Wat ik ook hoor als duidelijke algemene tendens, is dat veel meer mensen voor een eigen graf met een langere termijn kiezen, in plaats van voor een algemeen graf met een korte termijn.
Een duidelijke tendens van de afgelopen 15 jaar is ook dat na crematie steeds meer as bewaard wordt en bijgezet wordt in een columbarium of in een graf. Man kan de asbus nu ook thuis bewaren. Verstrooide men vroeger in ruim 90% van de crematies de as; ik denk dat het nu zo'n 70% is. Er zijn wel lokale verschillen; ik hoorde van een landelijk gelegen crematorium dat het daar zelfs 50/50 lag. Het aantal gevallen dat de asbus wordt bijgezet moet statistisch wel op te sporen zijn, want crematoria houden bij hoe vaak ze verstrooien en hoe vaak ze een asbus ter bijzetting (thuis of in een columbarium etc.) afgeven.

Ik denk dat als u inzicht wilt hebben hoe lang graven nog bezocht worden, dat er veldwerk nodig is. Dat in verschillende plaatsen een week lang alle bezoekers van een begraafplaats wordt gevraagd hoe vaak ze komen, wanneer de overledene of de asbus bijgezet is die men bezocht etc. Bij mijn weten is zo'n representatief onderzoek nog nooit verricht.

mr W.G.H.M. van der Putten

14 november 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE