Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie zorgt voor het zakken van de kist?


6 juli 2008

Vraag nummer: 5549  (oude nummer: 11015)

Geachte Mr. van der Putten,

Wie moet er op de begraafplaats (Gemeentelijke of Parochie) zorgdragen voor het zakken van de kist, is daar de beheerder van de begraafplaats of de uitvaartondernemer verantwoordelijk voor ?
Ik neem aan dat de verantwoordelijke ook zorg moet dragen dat er een lift of touwen aanwezig zijn.

Met vriendelijk groet Jan.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is gebruikelijk dat een uitvaartondernemer met zijn of haar mensen de kist in het graf laat zakken. Sommige begraafplaatsen beschikken over een lift; de beheerder van de begraafplaats zorgt er dan voor dat deze klaar staat als de begrafenisstoet op het terrein arriveert. Als er geen lift is, zal met touwen gewerkt moeten worden.

Ik zeg 'het is gebruikelijk' om aan te geven dat het meestal zo gaat. Maar het is geen voorschrift of noodzaak.
Het is gebruikelijk dat de uitvaartondernemer de kist laat zakken, omdat hij dan de begrafenis van het begin tot het einde met de nabestaanden kan regelen en doorspreken. Bijvoorbeeld bespreken of er sprekers aan het graf zijn, of er bloemen of bloemblaadjes op de kist worden gelegd of gestrooid, of de kist zakt dan wel boven of bij het graf blijft staan etc. Dat is voor de nabestaanden makkelijker met 1 persoon of één onderneming te bespreken dan dat men met de beheerder van de begraafplaats apart dingen moet bespreken. Een praktisch punt is dat de uitvaartondernemer toch al dragers bij zich heeft die kist dragen of rijden en die dus ook de kist kunnen laten zakken. Anders zou de beheerder mensen moeten inhuren om dat te doen, wat voor nabestaanden kostenverhogend werkt. Het overgrote deel van de begraafplaatsen heeft immers geen voldoende vast eigen personeel om een kist te laten zakken.
Deze gang van zaken is dus vooral praktisch en goedkoop.

Maar u stelt ook de vraag 'wie is verantwoordelijk'? Dat is nog een andere vraag dan 'wie doet het'. Degene die de kist laat zakken is verantwoordelijk voor dat deel van de uitvaart die hij of zij op dat moment uitvoert. Maar de beheerder van de begraafplaats is altijd eindverantwoordelijk.
Wat houdt 'eindverantwoordelijk' in? Dat houdt in eerste instantie in dat de beheerder vertrouwen heeft in de kundigheid van de ondernemer die de kist laat zakken. Dat deze ondernemer bijvoorbeeld met een lift om kan gaan en dat deze ondernemer veilig werkt. Als er een nieuwe ondernemer of uitvaartverzorger komt, moet de beheerder tevoren de gang van zaken doornemen, zonodig de werking van de lift uitleggen en bespreken wie voor welk materiaal zorgt. En misschien tijdens de uitvaart een oogje in het zeil houden.
Als er klachten zouden komen over de werkwijze van de uitvaartverzorger, dient de beheerder deze met hem te bespreken. Als de beheerder geen vertrouwen heeft in de werkwijze van een uitvaartverzorger kan hij weigeren om hem op zijn terrein te laten werken. Er kan natuurlijk altijd wel een keertje iets mis gaan, maar als het stelselmatig gebeurt, moet de beheerder optreden en eisen stellen. Hij blijft eindverantwoordelijk voor alles wat er op zijn begraafplaats gebeurt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >