Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat zijn de afmetingen van een graf?


5 januari 2010

Vraag nummer: 7191  (oude nummer: 14724)

Wat zijn de landelijke normen voor een graf, algemeen, kinder, keldergraf. Of welke afmetingen zijn gebruikelijk als deze norm er niet is.
Bedankt en groeten,
Gemeente Kaag en Braassem
Yvonne Bruningmeijer

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen wettelijke regels voor het formaat van een graf, maar deze zijn wel af te leiden uit de regelgeving. In het Besluit op de lijkbezorging staat in artikel 5 dat de afstand tussen de graven onderling minstens 30 cm bedraagt. In dit artikel worden met 'graven' bedoeld de ruimte voor een kist.
Men gaat er van uit dat een kist vaak ongeveer 50 cm breed is, zodat men voor een graf een minimale breedte van 80 cm moet aanhouden.

Je ziet op oude begraafplaatsen dat voor graven vaak een formaat van 80 bij 200 cm werd aangehouden. Maar dit formaat is tegenwoordig aan te krappe kant. Zowel omdat de mensen gemiddeld veel langer worden dan bijvoorbeeld honderd jaar geleden en omdat men tegenwoordig vaak machinaal werkt.
Als men de ruimte heeft, houdt men vaak een breedte van 100 cm, nog liever van 120 cm aan. Dan kan men met graafmachines en grafbekisting beter uit de voeten. Als lengte wordt vaak 220 of 250 cm aangehouden.

Dit zegt nog niets over het formaat dat men voor grafmonumenten moet aanhouden. Het is gebruikelijk om daarvoor een iets kleinere maximale maat te hanteren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >