Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat te doen bij eventueel kapot graven van de kist


2 maart 2011

Vraag nummer: 24548  (oude nummer: 16483)

vandaag is mijn vader begraven en toen we na de koffietafel gingen kijken vertelde de beheerder dat ze tijdens het graven de kleren en het skelet van mijn 17 maanden geleden gestorven moeder zagen en dat ze er toen snel zand er bovenop gedaan hebben. wat kan ik hier tegen doen als blijkt dat ze tijdens het graven te diep gegraven hebben en de kist en evt. mijn moeder kapot gemaakt hebben. Na telefonisch overleg met het hoofd van alle begraafplaatsen in eindhoven, kwam het antwoord dat hij niet geloofde dat ze te diep gegraven hebben en dat het waarschijnlijk een interessant praatje van de beheerder is geweest. mijn vader net begraven en dan horen dat ze je moeder tegen kwamen en hoe ze eruit zag heeft ons en onze kinderen zwaar getraumatiseerd. wat kun je hier tegen doen en als het wel waar is kunnen ze dan ons mam in een nieuwe kist leggen en wie is hier verantwoordelijk voor. wij zijn ten einde raad

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Allereerst gecondoleerd met het overlijden van uw vader.

Ik weet niet wat er van het verhaal van die beheerder klopt, of niet. Maar ik weet wel dat dit niet kan en mag. Als het wel zo gebeurd is, is het bijzonder pijnlijk om dat zo te vertellen.

Maar zoiets mag helemaal niet kunnen gebeuren. Er zijn wettelijke voorschriften voor het begraven van kisten op bepaalde dieptes. Als bij het graven van een nieuw graf een kist op lager niveau is geraakt of is gezien, is er een forse fout gemaakt. Of anderhalf jaar geleden bij de begraving van uw moeder (zij zou dan veel te ondiep begraven zijn) of nu bij het graven van het graf van uw vader (men heeft dan veel te diep gegraven, met alle risico van dien).

Ik denk dat u onmiddellijk een schriftelijke klacht moet indienen, waarbij u precies moet vertellen wat er is gebeurd en wie wat tegen u gezegd heeft.
Dan moet de gemeente eerst maar eens - met grote spoed - een intern onderzoek instellen bij de grafdelver en de beheerder en eventuele andere betrokkenen.
Ik denk dat u er recht op hebt dat men deze kwestie binnen een week volledig helder krijgt en dat men u exact dient te vertellen wat er is gebeurd.

Wat er verder misschien wel of niet zou moeten gebeuren, is lastig te zeggen. U denkt nu aan een nieuwe kist voor uw moeder. maar misschien maakt dat de zaak alleen nog maar erger.
Normaal is het zo dat een kist na een paar maanden of een half jaar beetje bij beetje inzakt. De kist vermolmt en verteert. Dat is normaal en goed; dat is een proces van jaren. Het stoffelijk overschot moet in de aarde (kunnen) worden opgenomen. Daarvoor begraaf je iemand, dat de natuur haar werk doet en het lichaam langzaam in de aarde wordt opgenomen.
Wat dat betreft moet je juist geen nieuwe kist willen, want dan verstoor je het normale proces.
Om de stoffelijke resten van moeder in een nieuwe kist te leggen, moet je haar eerst opgraven. Dat zou ik u willen ontraden. Dan ga je toch eigenlijk een beetje sollen met stoffelijke resten. Ik denk dat men uw moeder met rust moet laten.

Wat misschien gebeurd is, is dat men tijdens het graven van het graf van vader de deksel van de kist van moeder heeft gebroken en dat men daardoor in de kist kon kijken. Uw moeder zelf is waarschijnlijk niet geraakt of aangeraakt. Denkt u zelf maar mee: een mens ligt op de bodem van de kist; tussen mens en deksel is een flink stuk 'niks'. Men heeft de kist nu gevuld met zand. Maar de kist zou ook worden gevuld met zand als de kist verder vermolmd zou zijn. Dat is normaal en natuurlijk. Als uw moeder een nieuwe kist zou krijgen, is het uitnemen van de oude kist en het omleggen van moeder een heel gedoe. Ook uw vader moet dan tijdelijk uit zijn graf. Maar stel dat het zou gebeuren, dan is over een paar jaar de situatie weer hetzelfde: de nieuwe kist vermolmt natuurlijk ook en uw moeder ligt ook weer onder het zand. Kortom, daar schiet je eigenlijk niets mee op.

Maar het stuiten op de kist van moeder is absoluut fout. Dat mag echt niet kunnen gebeuren.
U hebt er recht op dat deze kwestie letterlijk en figuurlijk tot op de bodem wordt uitgezocht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >