Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat is mijn recht (grafbezoek familie en weghalen bloemen)


19 september 2005

Vraag nummer: 4033  (oude nummer: 6480)

Kan ik familie weigeren om aan of bij het graf te komen [eigen graf] daar zij mijn bloemen weghalen en bij de buren op het graf zetten?
Zo niet, wat kan ik hier dan tegen doen.
Het is mijn vrouw die daar begraven ligt.
Vriendelijke groeten

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt familie niet verbieden om bij het graf van uw vrouw te komen. De begraafplaats is openbaar. Bovendien, hoe zou dat te controleren en te handhaven zijn?

Hoe weet u trouwens dat het familie is, die uw bloemen bij het graf wegneemt en bij de buren zet? Hebben we het over iets wat een paar keer is voorgekomen, of iets dat al vele jaren regelmatig gebeurt? En kan het bijvoorbeeld niet zijn dat buren, althans de nabestaanden daarvan, de bloemen op het graf van uw vrouw wegnemen?

In theorie is het denkbaar dat familie een verbod krijgt van de rechter om de begraafplaats te bezoeken, maar dan moet u exact weten welke personen het zijn, moet het vaak voorkomen en moet het om veel ernstiger zaken gaan dan bloemen, zoals grote vernielingen aan het monument. En dan moet het ook nog eens bewezen worden en moet er gevaar voor herhaling zijn en moeten anderen middelen zoals gesprekken of brieven van advocaten geprobeerd zijn maar niet geholpen hebben. Wel, dat is bijna niet te realiseren, tenzij u maanden lang dag en nacht detectives op de begraafplaats hebt rondlopen die alles bij en op het graf fotograferen e.d.

Ik zou in uw geval eerst eens praten met de beheerder van de begraafplaats en vragen of hij een oogje in het zeil kan houden. En of hij er wat van kan zeggen, als hij rare dingen ziet. Misschien is het dan wel opgelost, als men betrapt wordt.
Misschien blijken het wel domme kwajongensstreken te zijn.
Als u zeker weet dat familieleden dit doen, moet u er bewijs van verzamelen en er mee naar een advocaat gaan. Die kan dan een brief aan de betrokken personen schrijven en meestal zijn dat soort dingen dan wel afgelopen. Zo niet, dan kan de advocaat een vervolgstap bedenken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >